Search
  • missmangotravels

Drie weken Colombia: de ultieme reisroute

Updated: Mar 25, 2020

Drie weken rondtrekken door Colombia? Keuzestress! Met deze reisroute laat ik je zien hoe je met de bus en het vliegtuig tot een perfecte mix komt van cultuur, natuur en avontuur. Doe daar nog een aantal praktische tips, restaurantvoorstellen en hotelsuggesties bij en je bent klaar om te vertrekken.


For English click here!


driewekencolombia

Starten doen we in het bruisende Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Daarna neem ik je mee naar het minder bekende Zuiden van Colombia waar je eerst verwonderd wordt door de Tatacoa woestijn om dan door te reizen naar het mysterieuze San Agustín. Daar zullen al even mysterieuze pre-Colombiaanse figuren je opwachten. Via de bergen trekken we westwaarts naar Popayan - bekend om zijn witte huizen - met enkele uitschieters naar het Puracé Nationale Park en het soms moeilijk bereikbare Tierradentro, waar geheimzinnige tombes je de afgrond in lokken. Met de bus trekken we door naar de befaamde koffieregio waar de immense palmbomen van de Cocora Vallei je welkom heten. Via de kleurrijke graffiti en de moderne vibe van Medellín en een pitstop langs Tayrona National Park - de toeristentrekpleister bij uitstek - komen we uit bij de Caraïbische kust. Eindigen doen we in schoonheid met de koloniale pracht van Cartagena, voor velen hét hoogtepunt van de reis....


Dag 1 // Amsterdam - Bogota


Je reis start uiteraard met het boeken van een vliegtuigticket ;)


Praktische tip: sommige airlines bieden de mogelijkheid aan om heen te vliegen op Bogota en terug te gaan via Cartagena. Dit sluit perfect aan bij deze route. KLM biedt vanuit Amsterdam rechtstreekse vluchten naar Bogota aan. Vanuit Brussel zijn er geen rechtstreekse vluchten.

Ook vanuit andere internationale bestemmingen is Bogota de belangrijkste hub.


Dag 2 // BogotaBogota wordt vaak in zijn geheel overgeslagen omdat Cartagena en Medellín vaak met de meeste aandacht gaan lopen. Wie landt op Bogota als startpunt kan hier evenwel een nachtje of twee verblijven om even op adem te komen na zo'n lange vlucht. Vooral liefhebbers van street art, kunst en zelfs fine dining kunnen hier hun hart ophalen. Je vindt hier namelijk een grote collectie van Botero's kunstwerken - Colombia's meest bekende kunstenaar -, de leukste free graffiti tours en een aantal restaurants die tot de wereldtop behoren!
Hotel tip: Casa de la Vega: koloniale grandeur voor een zacht prijsje.

Praktische tip: in Bogota kan je makkelijk een Uber nemen.

Leuk om te doen: Montserrate kabelbaan voor een adembenemend uitzicht over de stad!


Restaurant tip: Prudencia: fancy lunchen met de beste lokale producten.Dag 3 // Bogota - Neiva - Tatacoa Woestijn


driewekencolombia

Officieel is dit geen woestijn maar de temperatuur aldaar doet anders geloven. Een hoedje om je hoofd te beschermen is geen overbodige luxe!

Het is technisch gezien een semi-droog tropisch bos, met een gemiddelde van 1070 mm regenval per jaar. De toppen van de Nevado de Huila (5750m) die de woestijn omringen, vangen het grootste deel van de binnenkomende neerslag op, waardoor de 330 vierkante kilometer grote Tatacoa droog blijft. Het resultaat is een ecosysteem dat nergens anders in Colombia te vinden is; je loopt er wel eens tegen een schorpioen of wezel aan en kan er een 70-tal vogelsoorten spotten.Hotel tip: Septima Avenida. Geen "waw" hotel, wel in de buurt van het busstation. Handig! Je kan overnachten in de woestijn zelf maar door tijdsgebrek heb ik dit niet gedaan.


Praktische tip: het is leuk om in de woestijn te overnachten maar wie geen tijd heeft, vliegt het best vanuit Bogota naar Neiva (bv; Easyfly) om daar één nachtje te verblijven en een daguitstap te doen naar de Tatacoa woestijn. Het hotel hierboven is op loopafstand van het busstation. Eenmaal binnen het station, vraag je naar de busjes die naar Villavieja gaan. Daar aangekomen, kan je een soort van tuktuk nemen tot aan de woestijn of een gids met brommer inhuren.


Restaurant tip: El Patio: heerlijk dineren op de patio van een kunstgalerij (Neiva stad)
Dag 4 // Neiva - San AgustínSan Agustín is de toegangspoort tot een van de belangrijkste pre-Colombiaanse archeologische sites in de regio. Vijfduizend jaar geleden leefden er twee inheemse culturen in de aangrenzende rivierdalen. Ze kwamen samen om handel te drijven, te aanbidden en hun doden te begraven. In deze groene omgeving liggen een 500 tal magische standbeelden verspreid. Er bestaat nog steeds onzekerheid over hun oorsprong. Reden te meer om het zelf met eigen ogen te aanschouwen!Hotel tip: Finca el Maco: een duurzame optie, farm hotel met eigen producten.


Praktische tip: vanuit Neiva kan je de nachtbus (Coomotor) nemen naar San Agustín.


Leuk om te doen: een deel van de standbeelden bevindt zich in een park. Een ander deel is enkel bereikbaar met jeep of te paard. In Finca el Maco loopt paardenmenner Pacho regelmatig rond. Boek met hem een trip door de bergen om ook de meest verborgen standbeelden te onthullen!
Dag 5 // San Agustin - Popayan


Kalkwitte façades en koloniale invloeden, dat is Popayan. Ook wel de White City genoemd in de regio. Een leuk stadje als tussenstop naar Cali of de Zona Cafetera. Van hieruit kan je ook een aantal (georganiseerde) uitstapjes doen die meer dan de moeite waard zijn.Hotel tip: Les Balcons hostel


Praktische tip: de weg van San Agustin naar Popayan (bus Sotracauca of Expreso la Gaitana) is onverhard. Hou er rekening mee!


Restaurant tip: Restaurante Italiano y Pizzeria. Als je even zin hebt in een pizza. Kan gebeuren...
Dag 6 // Popayan - Purace National Park


Purace National Park en Tierradentro hebben wij met Popayan Tours vanuit Popayan ondernomen. Er zijn waarschijnlijk andere opties om dit op de weg naar Popayan te doen maar voor een strak schema van drie weken leek dit ons de beste optie. Bovendien is het openbaar vervoer hier niet optimaal. In Puracé National Park is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om er als één van de eersten te zijn voor de grote bussen toekomen.


Praktische tip: neem voldoende regenkledij en stevige schoenen mee. Het wordt er snel drassig. Boek bij Popayan tours.


Leuk om te doen: het Puracé National Park is de thuisbasis van de Andescondor die opnieuw in de regio is geïntroduceerd door een speciaal fokprogramma. Er leven nu drie condors in het wild. 's Morgens worden ze gevoed en kan je hen van dichtbij bewonderen.


puracenationalpark
Dag 7 // Popayan - TierradentroTierradentro ligt op zo'n 100 kilometer van Popayan. Je hier enkel kan geraken met een jeep via modderige wegen met dreigende aardverschuivingen. Vandaar mijn keuze om dit begeleid te doen. Ik raad je ten stelligst af het openbaar vervoer te nemen. Als je vast komt te zitten na een aardverschuiving, is het wel fijn om te kunnen rekenen op een jeep inclusief een Spaans sprekende chauffeur/gids. Een 17 kilometer lange hike neemt je mee naar een wereld waar een veertigtal graftombes op je wachten. Het is zo'n plek waar je je van afvraagt hoe ze ooit ontstaan is geweest. Er hangt als het ware een mysterieuze waas over.


Praktische tip: vraag aan Popayan tours zo vroeg mogelijk te vertrekken. Zo kan je de volledige trek doen op één dag en alle tombes bezoeken. Niet alle graftombes zijn versierd. Vraag dus aan de bewakers naar de 'beste'.driewekencolombia


Dag 8 // Popayan - Zona Cafetera


Ik schreef reeds een uitgebreide post over de Zona Cafetera, de Valle de Cocora en de koffieplantages. Deze vind je hier.


Hoteltip: Reserva El Cairo. Een oud koffiehuis omgetoverd to eco-resort. Puur genieten!


Praktische tip: men verplaatst zich hier met zogeheten Jeep Willy's, jeeps dus. Op het pleintje in het centrum van Salento kan je informatie inwinnen over de vertrekuren naar verschillende locaties zoals de vallei en de koffieplantages.


Koffietip: Le K'Fee: lekkere koffie en nog lekkerder ontbijt!


Leuk om te doen: de Valle de Cocora Hike, souvenirs hunten in Salento en de koffieplantages bezoeken!
Dag 9 - 10 // Zona Cafetera - Ocasa Coffee Tour - Valle De Cocora


cocoravallei3wekencolombia


Dag 11 // Zona Cafetera - Medellín


Praktische tip: als je je vlucht niet wilt missen, zou ik aanraden een taxi te nemen naar Pereira Airport. Wij vlogen hier met Easyfly naar Medellín. Wij kozen hier voor een binnenlandse vlucht om tijd te besparen maar met de bus is het ook te doen.


Dag 12 // MedellínMedellín: een stad die niet mag ontbreken op je travel wish list. Een stad in transitie, waar de inwoners trots zijn op hun high-end metronetwerk, waar de ene graffitiwall nog kleurrijker is dan de andere en waar de voorheen meest gevaarlijke buurt van het land - de Comuna 13 - jongeren nu aanzet om creatief bezig te zijn.


Praktische tip: de meeste buurten in Medellín zijn veilig maar bezoek het echte centrum niet alleen. Met een Free Walking Tour kan dit bijvoorbeeld perfect.


Restaurant tip: Fidelina: hippe burgers en cocktails in een ongewone en vooral ongedwongen setting.Leuk om te doen: uitgaan in de Poblado wijk. Cocktails en dansen tot in de late uurtjes! Ook leuk: de kabelbaan nemen voor een prachtig uitzicht over de stad. Neem de metro naar halte Acevedo en stap over op de kabelbaan naar halte Santo Domingo op lijn K (inbegrepen in het metrokaartje). Wil je nog hoger gaan: koop dan daar een apart kaartje tot Parque Arví.


Dag 13 // GuatapéWie de drukte van de stad even beu is, kan gaan onthaasten in het pittoreske Guatapé en aan of op de nabijgelegen 'El Peñol' rots. In de voormiddag trotseer je de treden van laatstgenoemde voor een fantastisch uitzicht, daarna trek je door naar het stadje voor een lekkere lunch en heel leuke souvenirwinkeltjes!


Praktische tip: ideaal als daguitstap vanuit Medellín met de bus. Vanuit 'Terminal Norte' kan je verschillende busmaatschappijen aanspreken voor een ticket (bus Sotrasanvicente bv). Koop bij aankomst meteen een ticket terug! De rots en het stadje zelf liggen nog een aantal kilometers van elkaar: aan jou de beslissing in welke volgorde je ze wilt bezoeken..


Ijsjestip: Momoto Café: neem koffie-ijs en je zal me eeuwig dankbaar zijn!Dag 14 // Medellín - Santa Marta - Tayrona ParkPraktische tip: Met Viva Air vlieg je makkelijk van Medellin naar Santa Marta. Neem daarna een taxi naar de Central Market. Daar kan je een bus nemen richting Tayrona Park. Als je de chauffeur of de man die de tickets regelt, laat weten waar je moet zijn, zetten ze je voor de deur af!

Hotel tip: Tayrona's Angel Lodge. Op loopafstand van het park.Dag 15 // Tayrona Park


Tayrona Park prijkt volgens mij wel op elke ultieme Colombia reisroute. De perfecte combinatie van weelderig regenwoud en prachtige zandstranden omgeven door fotogenieke rotsblokken en palmbomen. Je kan in het park overnachten, maar omdat ik met een strak schema op reis was, besloot ik vlakbij de ingang te verblijven en het park op één dag te bezoeken.Praktische tip: Op internet circuleren alternatieve routes met alternatieve ingangen. Hou er rekening mee dat paden soms worden afgesloten. Je kan je best gewoon bij de basisroute houden maar loop bijvoorbeeld eerst door naar het laatste punt en werk zo je wandeling in omgekeerde richting af. De afstanden en de zwaarte van de hike vallen trouwens heel goed mee! Nog een tip: de restaurants in de buurt van het park sluiten relatief vroeg, houd daar dus rekening mee!Dag 16 // Tayrona Park - Cartagena


</