top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

48 uur in Cartagena: waar slapen, eten, drinken en nooit meer willen weggaan

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2022


For the English blogpost click here.


Cartagena... De ideale afsluit na drie weken backpacken door Colombia. Een koloniale parel waar historie en cultuur hand in hand gaan met verborgen rooftop bars en tot in de puntjes verzorgde toast avocado. Waar de ene straat nog fotogenieker oogt dan de andere, waar niets moet en bijna alles mag.

Want op het einde van die perfect geplande reisroute, komt er een moment dat je het gewoon even moet loslaten, even die (digitale) map in je hotelkamer moet laten liggen en het over je heen moet laten komen.


Het historisch centrum van Cartagena is opgedeeld in drie wijken die je zonder moeite te voet kan bezoeken; voor je het weet sta je in een andere wijk. Je hebt El Centro waar je het merendeel aan historische gebouwen kan spotten, San Diego waar je je ogen de kost kan geven aan de mooiste huizen (en al even mooie deuren) van de stad, en Getsemani, de meest laidback van alle drie waar kleurrijke graffiti, hippe salsabars en hostels het straatbeeld vullen.Hieronder blik ik met enige nostalgie terug op die fantastische paar dagen in Cartagena en geef ik jullie mijn persoonlijke tips voor te slapen, te eten, te drinken en te poseren. ;-)


Dag 1


16:00 - Aankomst in Cartagena - Waar slapen?


Hotel Mamma

hotelmammacartagena

Als je bij Hotel Mamma binnenstapt, lijkt het wel of jij bij een verre tante gaat logeren of zo. Er staat niet eens een naambordje aan de deur, nee zelfs aan de deurbel hangt geen naam. Ze willen geen hotelgevoel uitstralen, wel dat van een goed bewaard gebleven koloniaal huis. De kamers zijn net en stijlvol ingericht, het ontbijt is à la carte en je kan tot 22u ook vertoeven aan of in een bescheiden buitenzwembadje. Wat wil je nog meer? Oh ja super vriendelijke service, want die was er ook!

hotelmammacartagena

Hotel Mamma

Prijs: 35 € / 136.000 peso's / per nacht (ontbijt inbegrepen)


Hotel Casa Macia

hotelcasamaciacartagena

Een andere favoriet die werkelijk de kroon spant wat betreft prijs/kwaliteit, was zonder twijfel Hotel Casa Macia.

Wederom voeren een uitstekende service en behulpzaam personeel hier de boventoon. Een ruime keuze in het à la carte ontbijt, een smaakvol afgewerkte kamer met prachtige vloertegels en een buitenzwembad die zo op je Instagram feed kan, zijn naast de ideale locatie en meer dan aangename prijssetting, de hoofdredenen om hier te verblijven.


Hotel Casa Macia

Prijs: 28 € / 104652 peso's / per nacht20:00 - Eerste avond in Cartagena - Waar eten?

Interno


internocartagena

Gaan eten in een gevangenis?! Dat klinkt een beetje als het "oude Colombia", maar het is wel degelijk zo dat je bij restaurant Interno letterlijk in de bajes binnenstapt. Bij binnenkomst verdwijn je zelf ook achter een tralies. Een roze dan wel. Interno is een gevangenis voor vrouwen zij het wel met een laag beveiligingsniveau en met finger licking moderne, Colombiaanse keuken.

Gevangenen krijgen door dit project namelijk een training in bediening of een koksopleiding. Dit biedt hen een tweede kans op leven en re-integratie in de samenleving. Win-Win!


Interno

Cárcel de mujeres de San Diego, Calle 39

Openingsuren: Van 19u tot 23u behalve op maandag


Dag 2


11:00 - Tijd voor een kiekje - Favoriete plek?


Callejón Angosto


callejonangosto

Je hebt eigenlijk helemaal geen kaart of een top 10 lijstje nodig om de mooiste plekken te scoren voor een foto. In Cartagena verdwijn je maar al te makkelijk in een verbluffende aaneenschakeling van glorierijke, koloniale huizen die schijnbaar elkaar de loef proberen af te steken en je aandacht te trekken; de ene deur nog lustrijker dan de andere, de ene bougainville nog bonter dan de andere.

Maar goed, een favoriet plekje had ik wel. In de ongedwongen straatjes van hostelbuurt Getsemani, liep ik op een nauw straatje met een regenboog aan gekleurde paraplu's, vrolijke stoepranden en een wirwar van graffititags. Hoewel dit straatje echt 'post me nu op Instagram' riep, was het hier rond een uur of 11 in de ochtend helemaal niet zo druk. Een fijne meevaller of het bewijs dat Colombia nog niet zucht onder massatoerisme (zie ook mijn artikel hierover).


Waar kan je deze parapluwalhalla vinden? Alle info hieronder!14u - Ik heb honger - Waar lunchen?


Época


Ik heb in Colombia eigenlijk in het algemeen best wel lekker gegeten. Van heel voedingsrijke rijstschotels over kip met gebakken bananen via fancy fine dining tot zelfs een smakelijke homemade pizza. Eenmaal in Cartagena aangekomen kreeg ik, na een paar dagen strand inclusief de verse vis met rijst, zin in een stukje toast.

En zo geschiedde. Época is een koffiebar met een grote K. Je kan er uiteraard de beste koffie in Colombia proeven, maar vooral hun passie voor het koffieproces aanschouwen en de tradities van de koffieregio's ontdekken.

De nadruk ligt op de samenwerking met klein producerende koffieplantages en koffie te beschouwen als een ervaring, niet iets dat je klik klak achterover giet.


Zoals het tegenwoordig een goede koffiebar betaamt, kan je je er ook te goed doen aan de meest delicieuze ontbijtjes en lunchgerechten. Zo had ik bijvoorbeeld mijn zinnen gezet op een toast avocado. Het voelde aan als een culinaire symbiose tussen een befaamd lokaal product, namelijk de avocado, en iets wat ik thuis graag eet, een stukje geroosterd brood. Hashtag nomnomnom!


Época Café

Calle de Arzopispado, Carrera 5 #34-52

Openingsuren: elke dag van 7u tot 21u, behalve op zondag tot 18u.18:00 - Een romantische pitstop - Waar de zonsondergang spotten?


De Stadsmuren


cartagenacolombiatop10

De oude stadsomwalling van Cartagena is een 4km lange herinnering aan het koloniale verleden van de stad. De stadsmuren werden ooit gebouwd om vijanden buiten te houden. Nu is het de ideale uitvalsbasis voor een romantische wandeling die, als je een beetje geluk hebt, gepaard gaat met een al even romantische zonsondergang. Het zeebriesje laat je jurkje Voguegewijs even wapperen en in de verte weergalmen de eerste tonen van een salsahit van weleer. De avond kan niet meer stuk.


Tip: Het mooiste stukje ligt tussen Teatro Heredia en Café del Mar.

20:00 - Laatste avondmaal - Waar eten?


Mardeleva


In Cartagena zijn de mogelijkheden voor een appetijtelijke avondmaal legio. Het is eerder een kwestie van uitzoeken waar je zin in hebt want zelfs vegan sushi vind je hier. En euh, as much as I like sushi, wou ik voor onze laatste maal in Cartagena toch nog een keer proeven van die Colombiaanse keuken.

In het Colombiaans binnenland verwerkten wij al heel wat lokale specialiteiten achter de kiezen zoals Bandeja Paisa, een rijstschotel met een mix van worst, vlees, bonen, avocado, ei en gebakken banaan en Ajiaco, kippensoep met mais. Bijna altijd vergezeld met een arepa, een soort plat broodje gemaakt van maismeel.

Restaurant Mardeleva voelt bijna aan als een vakantie op vakantie. Via een fleurige inkomhal versierd met een boekenwand vol met boeken van Gabriel García Márquez (Colombia's meeste bekende auteur gekend voor zijn oeuvres Liefde in Tijden van Cholera en Honderd Jaar Eenzaamheid) loop je naar een prachtige patio met een uitnodigende bar, omringd door aparte eetruimtes met verleidelijk tropisch behangpapier en schilderijen.

Op het menu: het beste van wat de Colombiaanse kust te bieden heeft. De spaghetti met krab kon dit alleen maar beamen...


Mardeleva

Carrera 9 ## 37-16

Openingsuren: vrijdag, zaterdag en zondag van 12u tot 18u en van 19u tot 23u en de andere dagen van 12u tot 15u en van 19u tot 23u.
23:00 - De vakantie in stijl afsluiten - Waar klinken?


Alquímico
Alquímico is een cocktailbar met een alchemistische kwinkslag. Ze passen een methode toe waar de transformatie van natuurlijke processen om ingrediënten volledig tot hun uiting te laten komen aan de basis ligt. Of zoals ze zelf zeggen; een perfect sensorische harmonie bereiken door continu experimentele methodes toe te passen om alle smaken, geuren en kleuren die ze toevoegen aan hun cocktails te optimaliseren. Een hele uitleg om gewoon te zeggen: verdomd lekkere cocktails.

Deze cocktails worden met liefde voor het vak uitgeschonken in een weelderig, mysterieus pand met opzwepende beats en een met felle tinten geïnjecteerde rooftopbar. Ja, je zal hier nooit meer willen weggaan...


Alquímico

Calle del Colegio No. 34-24

Openingsuren: maandag, dinsdag, woensdag en zondag van 18u tot 02u. Vrijdag en zaterdag van 18u tot 03u.
Dag 3


11:00 - Een origineel souvenir - Thee scoren!


evokcartagena

Ik ga naar Colombia en ik neem mee naar huis... Koffie! Dat klinkt bijna als een no-brainer maar vergeet niet dat het thuisfront misschien niet de juiste toestellen in huis heeft om koffiebonen te verwerken en geen zin heeft in slow coffee of wat dan ook. Daarom leek het me wel leuk om in een land waar koffie Koning is, een theewinkeltje binnen te stappen voor een makkelijk mee te nemen souvenir waar je (bijna) iedereen mee kan blij maken.


Evok in Cartagena leek me op het eerste zicht een theewinkeltje. Als een echte theeleut werd ik onmiddellijk aangetrokken dor de kleurrijke potjes thee en aanverwanten maar in se verkopen ze ook kruiden, chocolade, honing en gedroogd fruit. Of zoals ze het zelf mooi verwoorden: Ze geloven in de kracht van de natuur, in de voorouderlijke eigenschappen van kruiden, fruit en specerijen, maar bovenal geloven ze in de voordelen ervan. "Wij geloven dat het natuurlijke een bron van welzijn, vitaliteit en rust is, en we geloven dat we op deze manier de balans en harmonie kunnen bereiken die ons leven nodig heeft."

Als ik thuis een lekker kopje zwarte thee met mango maak, denk ik weemoedig terug aan die mooie vakantiemomenten in Colombia. Een genietmomentje ten top gedreven...


Evok

Calle Santo Domingo Carrera 3 No. 33-46

Openingsuren: maandag tot vrijdag, van 10u tot 21u. Zaterdag en zondag van 10u tot 22u!14:00 - Time to say goodbye - de laatste kiekjes


Carrera 9

carrera9cartagena

Kan je als liefhebber van kunst, architectuur en al het moois dat deze wereld te bieden heeft, zoiets hebben als een favoriete deur? Wel, ja! Zeker als je de fraaie straten in Cartagena bewandelt. De meest bevallige deuren en huizen spotte ik in en rond de Carrera 9. Hier vormt snoepjes roze het volmaakte tegengewicht voor hemelsblauw, sieren tierige klimplanten- en bloemen de koloniale raamlijsten en spreken de vaak imposante deuren zo tot de verbeelding dat je bijna wilt aankloppen. Want zoals ze zeggen, schuilt achter elke deur wel een nieuw avontuur. Ik kan dus niet wachten tot ik ooit weer in Cartagena ben want mijn knokkels branden nu al van ongeduld.1 Comment


Tamara Bastiaans
Tamara Bastiaans
Aug 27, 2019

Jeetje Margo, wat heb je dit GE-WEL-DIG geschreven!! Ik zou het liefst nu een ticket naar Cartagena boeken en alles doen wat jij hebt gedaan. Heel leuk om te lezen en te zien. Dikke kus!

Like
bottom of page