top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Naar Griekenland zonder PLF! Yes! Maar welk eiland?

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2022



Lonely Planet bestempelde Griekenland als één van de veiligste bestemmingen om naartoe te reizen in een postcorona wereld. Je moet nog wel steeds in het bezit zijn van een geldig covid-certificaat, maar sinds 15 maart 2022 is een PLF-formulier niet meer nodig. Kiesje je voor een isolaat Grieks strandje? Een openluchtmuseum in de vorm van prachtige ruïnes? Laat je vakantie geen tantaluskwelling worden en kies nu voor Kreta, Corfu, Rhodos of Zakynthos...




Kreta: drank- en eetfestijnen legio voor foodies


Wie Griekenland zegt, denkt onmiddellijk aan Ouzo en consorten maar Kreta kent evenwel een indrukwekkende wijnhistorie. 68% van alle wijngaarden op Kreta ligt in en rond Heraklion. Kreta heeft 18 inheemse druivensoorten en een wijngeschiedenis die wel 4.000 jaar terug in de tijd gaat. Het klimaat zou daar wellicht iets mee te maken hebben: een koele winter en droge zomer in combinatie met de mediterrane zon. 



Er zijn twee wijnroutes die je in Heraklion kunt volgen. Beide routes starten in de stad en brengen je naar verschillende wijnboeren. Volgens insiders zal de Liatiko-druif zeker in de smaak vallen bij wijnliefhebbers. Deze exclusieve rode druif geeft de wijn een kruidige en bloemige en licht zoete geur De PDO Sitia en Dafnes wijnen, zijn de eindproducten van deze druif en zijn het proeven meer dan waard.


CHANIA: GEZOND EN LEKKER ETEN


Reis jij in functie van lekker eten? Dan mag Chania zeker bovenaan je culinair lijstje staan! Je vindt er namelijk tal van gezellige restaurants en tavernes waar het een komen en gaan is van heerlijk voorgeschotelde inktvis, mezes, haloumi en zoete gebakjes!


Het kan ook iets bescheidener qua aanpak. De Kretenzer kookt vaak met gezonde ingrediënten zoals extra virgin olijfolie, granen, vis, peulvruchten, groente en fruit. Dit Mediterrane eetpatroon is eerder een levensstijl dan een dieet en daarom werkt het goed bij de locals. En de Kretenzer weet met deze ingrediënten gerechten te maken waarbij je je vingers aflikt uiteraard. Hmm! 


Zelf roeren in de potten? In Chania kan je diverse kookworkshops volgen waarbij je o.a. leert hoe je het meest heerlijke Grieks brood kunt bakken.


Kali Orexi!



Rhodos: Adventure Awaits


Met een prachtige middeleeuwse stad en indrukwekkende baaien heeft Rhodos genoeg troeven in huis om zowel de culturele meerwaardezoeker als de notoire zonneklopper te kunnen bekoren. Ook wie nog verlegen zit om een avontuurlijke vakantie te boeken, zal hier inspiratie kunnen vinden!



De 'Seven Springs' is een groene kloof met maar liefst zeven bronnen en beekjes. Met een vooraf geboekte Jeep Safari kan je deze prachtige natuurgrillen met eigen ogen aanschouwen. Wie durft, kan daar een wandeling door een donkere tunnel aangaan, die zo'n 75 cm breed en 1,7 meter hoog is, om uiteindelijk bij een meertje uit te komen.

Nog een tip van toeristische dienst: Onderweg kan je een voorraad honing inslaan bij de lokale imkers.


IN DE WIND


Is jouw honger baar avontuur dan nog niet gestild? Dan is windsurfen misschien wel de uitdaging voor jou! De kust van Rhodos en dan met name Prasonisi Beach staat bekend om de droge noordwestelijke wind, ideaal voor wind-en kitesurfers.


Op Prasonisi Beach vind je twee zanderige baaien die eindigen op een eiland. De rit naar dit eiland alleen al is de moeite waard! Je rijdt gestaag een heuvel over en zoetjesaan vanaf de top komt Prasoni Beach dan in zicht: welkom in het surfersparadijs! En geen nood, wie nul komma nul ervaring heeft met plankzeilen, kan zich uiteraard inschrijven voor een beginnerscursus!



Corfu: bootje varen



Wind in de haren, veilig aan je teint werken op het dek van een catamaran, een glas wijn in de hand bij het aanschouwen van de mooiste zonsondergangen? Corfu is het eiland bij uitstek voor boottochtjes van alle aarden.



Optie één is zelf een zeilboot huren en het eiland rond varen. In de haven van Gouvia kan je dit makkelijk regelen (je hebt wel een vaarbewijs nodig). Tweede optie is uiteraard een boot huren met schipper, waardoor jij enkel nog maar moet genieten van het uitzicht. Pittoreske dorpjes om in de gaten te houden zijn onder andere Nissaki en Kalami. Afgelegen baaien onderweg naar de volgende bestemming, nodigen uit voor een meer dan verfrissende duik. Vergeet ook je snorkel niet mee te nemen!


FOTOMOMENTJE


De nabijgelegen eilanden Paxi en Antipaxi zijn ook nog interessante locaties voor een boottrip. Vanaf Corfu Harbour vaar je zo'n 1,5 uur langs het historische fort en zie je de bergen van het vasteland in de verte vervagen. Dit beeld gaat moeiteloos over in de aanschouwing van de indrukwekkende kliffen die deze twee eilanden rijk zijn. Net een postkaartje.



Zakynthos: 50 tinten turkoois



Welkom op Zakynthos! Waar hagelwitte zandstranden, kolossale kliffen, sublieme zonsondergangen en een helderblauwe zee je even de coronarealiteit doen vergeten...




Het mooiste strand van Zakynthos is zonder twijfel Navagio. Het mooiste uitzicht - lees Instagramlocatie - vind je op de top van de kliffen. Om hier te komen, moet je via de asfaltweg tussen de dorpen Volimes en Anafonitria naar de parkeerplaats lopen. Hier vind je een groot balkon met dat zo gegeerde uitzicht op het Navagio strand en het beroemde scheepswrak. En voor wie graag de wetenschappelijk uitleg van dit natuurwonder nog wilt meekrijgen: De zee bij Navagio heeft een ultra lichtblauwe kleur door de zwavelhoudende grotten rond het strand. 


Zo'n luisterrijke baaien, vragen om een duik in het water. De watersportmogelijkheden in Zakynthos zijn eindeloos, van waterskiën in de prachtige baaien tot het water doen opspatten met de jetski. Of nog: paragliden om nog maar eens van dat fantastisch uitzicht te genieten!


SCHILDPADDENEILAND


In deze fel gekleurde wateren schuilt nog een andere must-see van Zakynthos. De Carreta Carreta schildpad, één de grootste soorten zeeschildpadden wereldwijd zwemt hier naar believen rond.


Voor de bijzondere natuurfenomenen van het eiland werd in 1999 'The National Marine Park' opgericht om de flora en fauna, de Monniksrob en de Caretta Caretta te beschermen. Een geweldig initiatief.


Vanaf half mei tot half augustus leggen de schildpadden op Zakynthos hun eitjes. De schildpadden begraven de eieren in het zand, waar ze ongeveer 60 dagen blijven liggen. Elk jaar zijn er zo'n 1200 nesten. Wanneer de eitjes uitkomen, kruipen de schildpadjes naar zee voor het grootste avontuur van hun leven. Dit stuk strand is gelukkig beschermd en niet toegankelijk! Op andere stranden krijg je misschien wel de kans om tijdens het zwemmen dit bijzonder zeedier te spotten. Ga er wel niet als gekken rondzwemmen, blijf op een gepaste afstand! Misschien het spotten van zo'n schildpad aan het toeval overlaten? Geniet gewoon van je vakantie en voor je het weet, zwemt er eentje voorbij!


 

Disclaimer: ik ben zelf al op Corfu en Zakynthos geweest als kind. Inspiratie voor dit artikel kreeg ik van de Griekse dienst van Toerisme. Griekenland staat hoog bovenaan mijn eigen wish list!

bottom of page