top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Mechelen: weekendje weg voor hippe bourgondiërs

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2022Hipster boutiques and a gothic cathedral await in this pretty, cheese-fixated town, de gerenommeerde Sunday Times kopte dit eind 2018 al. Second city Mechelen zit in de lift en verschijnt bijwijlen in de internationale pers. Wie kan er nu nee zeggen tegen hippe boetiekjes, een prachtige gotische kathedraal en kilo's kaas? De Dijlestad doet er nog een schepje bovenop met een zomerse stunt: wie twee hotelnachten boekt, krijgt de derde gratis. Toch voor de snelle beslissers onder ons, want de actie geldt enkel voor de eerste 1000 boekingen. Zijn we weg?


Second city travelling - een opkomende trend van de laatste paar seizoenen - lijkt na de coronacrisis nog relevanter dan ooit. Met minder bekende pareltjes als Mechelen op het verlanglijstje krijgen steden als Brugge, Brussel en Antwerpen iets meer ademruimte en kunnen we de horden toeristen dit jaar hopelijk wat verspreiden. Maar coronacrisis of niet, Mechelen zou sowieso hoog op bovenaan dat lijstje moeten staan, met name voor zijn ruime scala aan activiteiten, bezienswaardigheden én Bourgondische uitspattingsmogelijkheden.


Als een bourgondier


Maar goed voor we ons een lekker bord met eten mogen toe-eigenen, gaan we eerst de benen strekken. Reis bijvoorbeeld vijfhonderd jaar terug in de tijd, toen Mechelen de hoofdstad van de Nederlanden was. Het Hof van Margareta van Oostenrijk zetelde toen in de stad en tal van Bourgondische edellieden kwamen hier wonen.


Deze bloeitijd tekent zich nog altijd af in het Mechels straatbeeld: Bourgondische paleizen, historische kerken, houten gevels en rijk versierde gildehuizen sieren deze route..‘In de voetsporen van Margareta’ is een handige wandelbrochure die je langs de Bourgondische hoogtepunten van Mechelen gidst. Je hebt keuze tussen 3 lussen waardoor je, afhankelijk van interesse en tijd, voor een korte of lange wandeling kiest. De Bourgondiër komt spontaan in je los na zo'n wandeling.


De toren op


weekendmechelen

Is je reisschema beperkt tot een blitsbezoekje aan Mechelen? Zet de klim van de Sint-Romboutstoren dan maar op de planning. Vanuit alle hoeken torent de indrukwekkende Sint-Romboutstoren met zijn 97 meter, statig boven de stad uit. Het is dus een eindje naar de top maar in de zes torenkamers kan je even op adem komen en kom je ook meer te weten over de functie van elke kamer. Eenmaal op het dak zal er je meteen iets opvallen. Waar ter wereld vind je namelijk twee beiaarden in één toren? Het magnifieke uitzicht maakt de klim naar boven meer dan waard. Op een zonnige dag kan je het Brusselse Atomium spotten en met een beetje gelukt zelfs de kathedraal van Antwerpen.


Dat verdient een biertje!


Na zo'n stevige klim verdien je een lekker pint bier. Brouwerij Het Anker staat bekend voor zijn gerenommeerde Gouden Carolus. Ze stamt uit 1471 en is een van de oudste brouwerijen in België. In de jaren 90 kreeg het gebouw een opknapbeurt, de drie koperen ketels in de brouwzaal zijn evenwel nog een stukje erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. De meermaals bekroonde speciaalbieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Tripel worden ook vandaag nog hier gebrouwen in de authentieke brouwzaal met koperen ketels. Ze verkopen hier ook een fris fruitbiertje, de Boscoli, een favoriet van yours truly...

Bier in overvloed dus. Maar waar kwam de fixatie voor kaas van de Sunday Times vandaan? Waarschijnlijk tekenden zij in voor een verrassend Prikkelpakket. Een rijk palet aan Mechelse smaken , lokale specialiteiten, van bierkazen tot artisanale zoete zondes.

Of misschien stapte de journalist in kwestie wel Huis Schockaert binnen, de bekende kaashandel van Mechelen die al meer dan 100 jaar bestaat en wel meer dan 200 verschillende kazen in huis heeft.


Kom tot rust


Genieten van een stukje kaas op een bankje in de stad? Dat kan ook. Het Mechelse Dijlepad behelst een wandeling langs het water, te midden van het centrum. Het pad leidt je langs (en over) de Dijle, tussen de Haverwerf en de Kruidtuin. Zo ontdek je Mechelen vanuit een heel ander perspectief. Let op de achterzijde van oude huizen en geniet van de vele watervogels. Zegt het water je wel iets maar het wandelen niet zo zeer? Rederij Malinska organiseert rondvaarten op de Dijle, de perfecte manier om deze stad te ontdekken.


weekendjewegmechelen

Er zijn overigens veel verborgen plekjes in de stad: de tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis, de Karmelietentuin en de Sinte-Mettetuin zijn maar enkele favoriete groene oases van de locals.


Nog zo'n ongerept Mechels pareltje is het Groot Begijnhof. Dit Begijnhof heeft een ander karakter in vergelijking met andere hoven uit andere steden. Dat komt door het feit dat het hof in 1560 buiten de stadsmuren werd vernield. De begijnen trokken zo opnieuw naar de binnenstad waar het Groot Begijnhof begon te groeien. Ze kochten er bestaande panden op en bouwden in se nieuwe woningen.


In de kleine, gezellige straatjes kom je tot rust. Het is er aangenaam vertoeven en wonen in deze huisjes. Dankzij het typisch Vlaamse karakter en de aparte architectuur heeft het Groot Begijnhof een plekje op de UNESCO-lijst van werelderfgoed verworven.citytripmechelen


Shoppen, eten en drinken: the good things in life!


Als je je portie cultuur hebt opgesnoven is het tijd om de winkelstraten in te duiken. Winkelen in Mechelen is trouwens veel meer dan over de bekende winkelstraat de Bruul wandelen. Die door The Sunday Times genoemde hippe boetiekjes vind je in de Onze-lieve-vrouwestraat. Ook de Korenmarkt, Ijzerenleen en de Grote Markt zijn bruisende plekjes.


Mechelen heeft alle troeven in huis om een weekendje weg zeer divers in te vullen. We kunnen ons nu wel voorstellen waarom deze stad 500 jaar geleden hoofdstad was van de Nederlanden. Lekker eten, prachtige huizen, drank in overvloed, een streepje natuur en de mooiste koopwaren...


 

Insider tips - hapje en een drankje

  • Bar Popular op de Vismarkt is zeker in de zomer met het terras aan het water een heerlijke plek om te vertoeven, zeker met een lekkere cocktail daarbij.

  • Grab life by the Chili Beans op de Korenmarkt is zo'n adresjes waar je een Friyay gevoel kan inluiden met frisse Margaritas en verse quesadillas.

  • Er wordt gefluisterd dat je bij De Vleeshalle smeuïge kaaskroketjes kan scoren bij Bubba en hartige pasteitjes bij Hunter’s Out of Ireland.  • Op de Korenmarkt zit Kato Gateaux, een koffiebar annex bakkerij

  • Op vrijdagavond pintelieren doen ze hier bij Den Stillen Genieter, een echte bruine kroeg.

  • Net buiten de stad, maar een echte aanrader voor een zomerse staycation: Zuiderbad. Het ondernemende koppel achter deze prachtige plek heeft verschillende projecten in het Mechelse, en alles wat ze errond doen klopt gewoon.


Inside tips - winkelen


https://shoplily.be/ - Originele kleding en hebbedingetjes voor in huis!
https://lesgarconsdemalines.com/ - Verse bloemen en bonte woonaccessoires doen je dromen van verre oorden

http://www.dekabas.be/ is een duurzame, verpakkingsvrije winkel in de Keizerstraat, waar de chocoladekoekjes meer dan de moeite zijn, aldus locals.Leuke logeeradresjes


Slapen op het water

Slapen op het water kan je hier best letterlijk nemen. Deze b&b staat namelijk voor boat&breakfast en ligt op een boogscheut van centrum Mechelen. In de smaakvol ingerichte kajuiten kruip je met je met je bubbel van 2 of 4 comfortabel onder de wol. Rust troef hier. Gastvrouw Veerle brengt je ’s ochtends een heerlijk uitgebreide ontbijtmand aan boord, zodat jij de tijd kan nemen om je weekendje weg te plannen.weekendjewegmechelen


B&B Insi2

In situ” is een Latijnse uitdrukking die “in plaats” of “op zijn plaats” betekent. De B&B bestaat uit een apart gebouw naast de hoofdwoning en biedt twee luxueuze kamers met een mooi uitzicht op het prachtige Vrijbroekpark. De kamers hebben elk hun eigen karakter, maar wel steeds dezelfde indeling. Ze hebben een modern en speels design, maar blijven tegelijk tijdloos en comfortabel.

Praktisch
Zomeractie Mechelen


Mechelen lanceert deze zomer een 2+1-promotie: wie twee hotelnachten boekt, krijgt een derde nacht gratis en dat voor de eerste 1000 boekingen. Benieuwd welke? Je vindt ze hier

De eerste 1000 boekingen krijgen ook een gratis prikkelpakket aangeboden. Daarmee maak je kennis met een handvol lokale specialiteiten en ontdek je kortingsbonnen voor niet te missen attracties en monumenten. In het pakket vind je ook vouchers terug om te smullen van lokale bierkazen en artisanale zoetigheden. 

Daarnaast werd er voor de zomer van 2020 een digitaal zomerbrochure in elkaar gestoken. Alle Mechelse adresjes bij elkaar, met alle nodige praktische informatie


Disclaimer: dit artikel is gemaakt met persfoto's van Visit Mechelen

0 opmerkingen

Comments


bottom of page