top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Schrik voor turbulentie? Dan zit je vanaf nu in het midden!

Bijgewerkt op: 2 dec. 2020

En volg je een vliegangstworkshop!Je ben de positiviteit zelve. Een optimist pur sang. Maar als jij eenmaal een vliegtuig opstapt, verander je in een hulpeloos wezentje, breekt het angstzweet je volledig uit en verandert je vlucht in een ware Hitchcock scène. Als het vliegtuig dan ook nog eens een paar metertjes naar beneden daalt door turbulentie, maak jij nog snel een kruisteken en hoop je op het beste. Of je kan je turbulentieangst overwinnen met de tips van piloot Kelly Otte die dagelijks te maken heeft met bange reizigers. Niets houdt je dan nog van de grond!


(Photo by Ashim D’Silva on Unsplash)


Vliegen: voor de een is er geen vuiltje aan de lucht, voor de andere is het een nachtmerrie. In Nederland en Vlaanderen heeft ruim 30% van de mensen vliegangst. Ook al kiezen we regelmatig voor een duurzamer alternatief, die ene jaarlijkse, verre reis waar we lang voor hebben gespaard, willen we toch van onze bucket list kunnen schrappen zonder paniekaanvallen.


Dat turbulentie veel angst oproept bij vliegreizigers komt volgens Otte door een aantal dieper liggende onzekerheden en angsten die dan worden getriggerd, zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. 'Je zit immers in een hele kleine ruimte, op 10 kilometer hoogte, met honderden 'vreemde' mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten'. 


Er bestaan veel urban legends over turbulentie. 'Luchtzakken bijvoorbeeld bestaan niet', benadrukt Otte. Lucht kan namelijk net als water geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar net als een boot op mee. Wist je dat een vliegtuig bestand is tegen meer dan de zwaarste turbulentie ooit gemeten? Turbulentie is héél vervelend, maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Je kan wel in het vliegtuig zelf een grote smak oplopen. Daarom moet je je riemen altijd aanhouden tijdens een turbulente vlucht. Dan weet je nu ook waarom je niet nog snel naar de wc mag van de steward...


Stoel in het midden

Het blijft hoe dan ook schrikken voor veel mensen als het toestel plotseling hevig begint te schudden, zelfs voor de doorwinterde passagier. Het lichaam reageert dan met een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, onrustige gevoelens. Als snel breekt het zweet uit en moet je nodig naar de wc met buikkrampen. Dat is nu eenmaal ons oerinstinct. Gelukkig kan je er wel mee leren omgaan.


Verzet je er daarom niet tegen, maar accepteer dat je je even zo voelt:


  • Begin met een ademhalingsoefening.

  • Haal drie keer diep adem richting je onderbuik.

  • Kruip vooral niet in je schulp, maar zoek afleiding. Maak een praatje met je buren en zeg hardop achterstevoren het alfabet op.'

  • Kies dan een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig. Het is net zoals op een wip. Wie op een uiteinde zit, gaat veel meer omhoog en omlaag dan wie in het midden zit.Turbulentieworkshops

Gelukkig is vliegangst en angst voor turbulentie goed te behandelen. Kelly Otte organiseert in samenwerking met Onbezorgd Vliegen vliegangsttrainingen en turbulentieworkshops waar je met het hele gezin naartoe kan.

Tijdens het vliegangstfestival op zondag 2 februari 2020 geven piloten en vliegangsttherapeuten de hele dag workshops over wat vliegangst is, wat het met je doet en hoe je er zelf het beste mee om kan gaan. Maar ze leggen ook uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie precies is en waarom een vliegtuig het veiligste vervoermiddel ter wereld is. 

Bezoekers met vliegangst kunnen zelfs met een therapeut rondlopen in een Boeing 747 die op het terrein staat van het Vliegangstfestival. Om je dus al even in te leven in je volgende vlucht.


Voor de kids

Voor kinderen van ouders met vliegangst worden er workshops vliegtuigjes bouwen georganiseerd en is er een wedstrijd vliegtuigjes gooien. Kinderen mogen tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van het op de locatie aanwezige zwembad en de bioscoop.


Het boek

Geen tijd voor een workshop? Er is gelukkig ook nog het boek Overwin je vliegangst met uitleg over wat turbulentie is en waar het door wordt veroorzaakt . Dit boek draai niet alleen om hoe je er mee om kan gaan, het vertelt ook over de techniek van het vliegtuig, de levenslange opleidingseisen van piloten, de strenge regelgeving in de luchtvaart, wat er precies gebeurt tijdens de vlucht.  Lezen dus als je eindelijk eens van de grond wilt gaan! :)


Praktisch Workshop

  • Zondag 2 februari 2020 in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp.

  • Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.30 uur.

  • Prijs: 24,95 euro per gezin.

  • Iedere bezoeker met vliegangst ontvangt gratis het boek 'Overwin je vliegangst', geschreven door Kelly Otte.

  • Kijk voor meer informatie op: www.onbezorgdvliegen.nl


Kelly Otte is piloot en examinator op de Boeing 737 en Airbus 320. Sinds 2012 is hij docent bij de organisatie Onbezorgd Vliegen, dat al duizenden mensen van hun vliegangst heeft afgeholpen.

Commentaires


bottom of page