top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Nog even genieten met twee: reistips voor een geslaagde babymoon

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023

Reistips babymoon

De reiskoffer inclusief de bagage aan spannende reisverhalen zal de volgende maanden wat stof moeten vergaren en plaatsmaken voor een luiertas en kinderwagen. Een babymoon is evenwel de ideale escapade als het in mekaar steken van het babybedje even tegensteekt. Nog even met twee genieten zonder pampers en slapeloze nachten.

 

Wil je echt gaan?

Een babymoon klinkt heel aantrekkelijk, zeker met de naderende gezinsuitbreiding. Op social media circuleren prachtige plaatjes van zwangere koppels op exotische plekjes, dus je zou voor minder. De ene zwangerschap is echter de andere niet. Vraag jezelf dus even eerlijk af: Heb ik hier daadwerkelijk zin in? Ben ik fit genoeg om me te verplaatsen? Kan ik tegen de hitte, het reizen, de opdringerige straatverkopers en misschien wel het minst leuk van al: het feit dat iedereen op een terrasje van een Aperol Spritz geniet en jij aan een bruiswatertje zit. Zie je het nog zitten? Lees dan vooral de volgende reistips voor een geslaagde babymoon ;-)


babymoon egypte luxor

Kies een bestemming die bij jou past

Kies een bestemming die bij jou en jouw zwangerschap past. Een verre reis behoort zeker nog tot de mogelijkheden maar weet dat er voor een aantal bestemmingen medicatie of inentingen nodig zijn die jij niet kan nemen. Malaria, gele koorts en het zikavirus zijn gevaarlijke reisziektes, zwanger of niet! Enkele haalbare mogelijkheden waar je geen vaccinatie voor nodig hebt zijn: Zuid-Afrika, Egypte of Canada. En dichterbij huis: Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, etc. Een ander leuk idee is een srprs.me trip met de auto: lekker dichtbijhuis maar door het "bestemming onbekend"-gehalte, ga je toch op stap met een vleugje avontuur en spanning!

 

Doe een volledige outfit in je handbagage

Als je in blije verwachting op reis gaat dan pak je logischerwijze een aantal comfortabele maar ook fotogenieke outfits in. Hou er echter rekening mee dat bagage altijd verloren kan gaan of vertraging kan oplopen. Yours truly kwam tijdens haar babymoon in Egypte aan zonder reiskoffer, die was bij de stop-over (tijdelijk) achtergebleven. Resultaat: ik sta voor de piramides van Gizeh en Saqqara vereeuwigd met een sjaal rond mijn buik, want die moest dienstdoen als topje. Het is geen overbodige luxe om een volledige outfit inclusief ondergoed en mini-toiletgerief mee te nemen in je handbagage. De lokale souvenirshop heeft meestal geen kledij voor bolle buiken en net op het moment dat je op zoek bent naar een frivool strandjurkje is er nergens een winkeltje te bespeuren. Geloof mij!
babymoon egypte

 

Fit to fly

Vliegen tijdens de zwangerschap is in se geen probleem, maar vraagt wel enige voorbereiding. Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je tot 36 weken vliegen (maar kan verschillen als je een meerling verwacht). Er zijn airlines die vrouwen die meer dan zeven maanden zwanger zijn niet op het vliegtuig laten stappen uit angst voor een bevalling in het vliegtuig… Vraag dus aan je gynaecoloog een fit to fly documentje en informeer je goed bij de vliegtuigmaatschappij! Een paar steunkousen is ook geen overbodige luxe.

 

Pas je reis(apotheek) aan

Reizen kan spijtig genoeg soms gepaard met lastige kwaaltjes en gevreesde reisziektes. Daar bestaat gelukkig een resem aan pilletjes voor, maar weet dat je als zwangere avonturierster niet alles van medicatie mag innemen. Er zijn zelfs geneesmiddelen die enkel op voorschrift afgeleverd mogen worden. Let uiteraard ook extra op hygiëne, denk bijvoorbeeld aan water en voeding. Smeer je ook heel goed in en vermijd bij voorkeur de volle zon. Het alom bekende zwangerschapsmasker (uitslag in je gezicht) is niet het type reissouvenir dat je mee naar huis wilt nemen. Neem geen te warm bad (niet zo goed voor de aders) maar ook geen ijskoude douche na een dagje strand (weeën!).


 

Neem de tijd

Vóór mijn zwangerschap was ik het type reiziger dat het onderste uit de kan wou halen en geducht aan de slag ging met Excelsheets en een strak reisplan. Met een baby on the way is dat geen goed idee. Ook al ben je super fit, het is belangrijk om af en toe even te niksen en vooral niets te moeten. Voetjes omhoog en bijkomen van die wandeling, alle indrukken, de warmte etc. Neemt niet weg dat je op voorhand wel een schema "light" kunt opstellen want ter plekke alles regelen en voor een gesloten deur staan omdat het museum gesloten is maandag zijn euvels waar je als mommy to be niet tegenaan wilt lopen. Met een app als Wanderlog kan je zo’n schema maken. Je hotelboekings, vliegtickets en restauranttips kan je er ook bewaren. Handig voor als je last hebt van een zwangerschapsbrein hé!


reistips babymoon egypte

Ontzorg jezelf

Dat brengt me naadloos bij het volgende punt: ontzorg jezelf! Op het moment zelf moeten uitzoeken welke bus je moet nemen om dan geplet als een sardientje te moeten reizen: niet leuk! Je aansluiten bij een georganiseerde reis is voor een babymoon niet zo romantisch, maar een privéchauffeur inschakelen of met een kleinere groep op stap gaan hoeft in de meeste landen helemaal niet zo duur te zijn. Wij kozen voor onze babymoon naar Egypte zelfs voor een lokale gids. Pluspunten: er was altijd iemand in de buurt die de fantastische momenten kon vastleggen op de gevoelige plaat én we kregen een gratis spoedcursus hiërogliefen lezen.

 

Maak een fotoboek

Die kostbare kiekjes lenen zich uiteraard perfect voor het posten van een aantal jaloersmakende stories op Instagram en consoorten. De vluchtigheid van ons digitaal leven betekent echter minder tastbare herinneringen voor het nageslacht. Toch? Duik dus snel in je mailbox en maak eindelijk gebruik van die 30% fotoboekkortingen waar je anders nooit iets mee doet. Leuk om later naar terug te kijken, met twee of met drie. 

0 opmerkingen

Comments


bottom of page