top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Goedkoop eten in Parijs? Mais oui!

Bijgewerkt op: 18 dec. 2022Een volledige maaltijd met voor-, hoofd- en nagerecht scoren onder de twintig euro in Parijs? Dat kan! Dankzij slager Pierre Louis Duval die in 1860 zijn voorraad vlees niet kwijtgeraakte aan de bourgeoisie. Bon appétit.


Monsieur Duval besloot een eetgelegenheid te openen om zijn onverkocht vlees aan de man te brengen. Een plek waar arbeiders een warme, voedzame maaltijd konden nuttigen. En dit alles aan zeer scherpe prijzen. Omdat hij de arbeiders niet zomaar in een eender welke omgeving wou zetten, koos hij voor de stijl du moment en zo werd het interieur ondergedompeld in een prachtig Art Nouveau bad.


Op het menu stonden traditionele gerechten zoals hochepot de boeuf, geserveerd in een bouillon. Daar hebben dit type eethuizen hun naam dus aan te danken. Na het succes van de eerste bouillon, werden er meerdere geopend in Parijs. Op een gegeven moment waren er bijna 250 bouillons in de stad. In de loop der jaren sloten de meeste een voor een hun deuren - tot ze een paar jaar geleden weer aan populariteit wonnen. Vandaag de dag bestaan er nog aan handjevol Bouillons waar je voor zeer aantrekkelijke prijzen, simpel maar lekker kan eten in een fenomenaal mooi kader.


Bouillon Julien

Een van de bekendste Bouillons in Parijs is zonder twijfel Bouillon Julien. Zij claimen op hun website 'beau', 'bon' et 'pas cher' te zijn. Mooi, lekker en niet duur. Het dient geen betoog, deze bouillon maakt het waar. Je kan niet anders dan halsoverkop verliefd worden op het prachtige interieur, tenzij je een bloedhekel hebt aan Art Nouveau. Het contrast met de de kebab- en pitazaken in de buurt is groot!
De pot schaft eenvoudige, klassieke Franse gerechten geserveerd op witte borden met logo. Alles ontdaan van de onnodige franjes. Denk bij voorgerechten aan prei met vinaigrette en hazelnoten, gekookte eitjes met huisgemaakte mayonaise of makreelrilette met toast. Het menu omvat uiteraard een bouillon van het huis met rundvlees, bonen, gember en citroen, confit van eend, kip met champignonsaus en dunne frietjes of gegratineerd witloof. Als er nog ruimte is voor een dessert is het moeilijk kiezen tussen de choux met vers gedraaide slagroom, baba rum en pannacotta.Prei met hazelnoten - 3,50 €

Confit van eend - 11,90 €

Choux met slagroom - 2,90 €
Le Petit Bouillon Pharamond

Le Petit Bouillon Pharamond werd opgericht in 1832. De prachtige bouillon is zowel geliefd bij locals als toeristen. Soms is het even wachten op een plaatsje; ze nemen namelijk geen reservaties aan. Gelukkig zijn ze wel 7/7 open van het middaguur tot middernacht.


Ook hier word je meteen overweldigd door het innemende en vooral indrukwekkende Art Nouveau interieur. In 1832 verhuisde de familie Pharamond, oorspronkelijk uit Normandië, naar Parijs om de Parijzenaren kennis te laten maken met "pens op Caense wijze".

Het traditionele recept omvat de vier magen van een koe en een ossenpoot die de saus dikker maakt. De pens werd tijdens de lange kookprocedure, bereid in een hiervoor ontworpen aardewerken bak, de "tripière".

Zij kozen eerst de wijk Halles, toen toepasselijk de "buik van Parijs" genoemd. In 1854 renoveerde Victor Baltard, op bevel van Napoleon lll, de Hallen en begon over een periode van vijftien jaar met de bouw van de beroemde Paviljoens. In 1879 verhuisde Alexandre Pharamond naar 24, rue de la Grande Truanderie. Hij maakte snel naam in de wijk en zijn restaurant, "À la Petite Normande", werd een gegeerde plaats. In 1898 besloot de familie Pharamond groot uit te pakken: het restaurant werd opnieuw ingericht voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. Uit deze periode dateert het interieur: een verrassende en unieke mix van houtwerk, beschilderde spiegels en glaswerk, waar de geesten van Clémenceau en Hemingway - de vaste klanten van weleer - nog ronddwalen.


Bij de voorgerechten valt ons oog op de geroosterde camembert met honing, gerookte haring met aardappelsalade en kippaté met pickles. Tussen de hoofdgerechten is het nog moeilijker kiezen. Zeebaars met botersaus en worteltjes, steak met gekarameliseerde ui en frietjes, Bourgondische stoverij met spek en pasta of een traditionele shepherd's pie. Afsluiten kan hier met een stukje Normandische kaas, pain perdu, baba in calvados, profiteroles, crème brûlée, citroenmerenguetaart of gewoon een bolletje ijs.Haringfilet met appel - 4,60€

Steak met frietjes - 9,90€

Verloren brood met huisgemaakte karamelsaus - 4,50€Bouillon Pigalle

Bouillon Pigalle is geen authentieke bouillon. Het is een vrij nieuw restaurant dat het concept heeft ontleend van de populaire eethuizen van weleer. Geen Art Nouveau omkadering maar wel de sfeer van een gezellige, drukke bistro. De kaart is vergelijkbaar met de andere bouillons. Klassieke, Franse gerechten passeren de revue met een meer dan aanvaardbaar prijskaartje. Dit is een bouillon voor la nouvelle génération. Een avondje Bouillon Pigalle start mogelijk wel eerst met aanschuiven voor een plekje. Zoals het een bouillon betaamt, zijn ze vaak open maar nemen ze geen reservaties aan. Als het weer het toelaat, is het gezellig vertoeven op de eerste verdieping waar je kan plaatsnemen op een overdekt terras. De tafels uiteraard lekker dicht bij elkaar zodat je de conversatie van de buren mee kan volgen of het gesprek mee kan aangaan uiteraard! Bouillon Pigalle ligt trouwens op een steenworp van de Moulin Rouge. Et voilà, je hebt alle ingrediënten in huis voor een fantastisch avondje uit in Parijs.

Remoulade van selder - 2,90 €

Traditionele cassoulet (stoofpotje) - 9,80€

Rijstpap - 2,80 € 

Prijzen en menu's veranderen continu, check dus zeker de vermelde websites uit dit artikel.


Heb jij nog meer goedkope eetadresjes ontdekt in Parijs? Drop me a line, dan zal ik ze zeker testen bij een volgend bezoekje aan de stad van de liefde!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page