top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Bruisend Berchem: lokaal en duurzaam winkelen in de hipste wijk van 't Stad


Dat de buurt tussen Berchem Station en Stadsbrouwerij de Koninck, inclusief het Groen Kwartier, een bruisend district is om te vertoeven, is al langer geen geheim meer. Wie net dat stapje verder wilt gaan dan The Jane, het Pakt en de Black Smoke - enkele toplocaties die inmiddels al zijn ingeburgerd - is hier aan het juiste adres. De verborgen pareltjes en persoonlijke favorieten vielen talrijker uit dan gedacht. Starten doen we in deze reeks dus met lokaal en duurzaam winkelen in deze hippe broeihaard van creatief talent. Welkom in Berchem!Walrus en Vlinder

Walrus en Vlinder is in se een speelgoedwinkel waar je als volwassene ook graag komt neuzen. Het aanbod aan origineel en duurzaam speelgoed is vrij uniek. Van de mooiste prentenboeken, over de meest originele gezelschapsspelletjes tot de fijnste popjes en juwelen. Mijn oog viel er zelfs op een Indonesisch bordspel. Ik ging er buiten met een patronenboek om vliegers te maken van exotische vogelprints en een vernuftig knikkerparcours met hindernissen. Je weet wel, het type speelgoed waar je zoon, kleinkind, petekindje uren zoet mee is. Ipad? Youtube? Hoezo digitale verslaving?


Statiestraat 133

2600 Berchem

Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 18u

Talent in De Buurt

Talent in de buurt is een platform voor lokale ontwerpers en creatieve zielen allerhande. Ze startten ooit met 7 creatievelingen uit Berchem en vertegenwoordigen nu ondertussen al meer dan 100 kunstenaars en fantasierijke entrepreneurs uit de omgeving die elkaar regelmatig afwisselen.
Deze winkel is als het ware een verzamelplek van originele vondsten en creaties ontsproten aan het brein van talent uit de buurt. Wekelijks komen er wel nieuwe creatievelingen bij!

Originaliteit en duurzaamheid troef. Elk product is namelijk biologisch of gemaakt van hernieuwbare of gerecycleerde grondstoffen. Bovendien ondersteun je bij elke aankoop de lokale economie. Het geld dat hier over de toonbanken rolt, wordt namelijk lokaal geïnvesteerd. Guilt free shoppen kan hier dus perfect! Ook zeer welkom natuurlijk als je niet uit de buurt bent. Een verjaardagscadeautje met een tof verhaal is hier meteen gescoord. Vaak zijn deze producten handgemaakt en bieden ze deze aan in kleine oplages. Zij geven een 'origineel cadeau' pas écht invulling!


Het grootste deel van de winst gaat bovendien rechtstreeks naar het talent, in tegenstelling tot een gewone winkel, waar een ontwerper of maker vaak maar een fractie van het verkoopbedrag in handen krijgt.Statiestraat 83

2600 Berchem

Open vrijdag van 10u tot 18u en zaterdag van 10u tot 17uHelios

Helios is zo'n buurtwinkel waarvan je weet; als je hier binnen loopt, kom je gegarandeerd met volle handen buiten. Pralinépaaseitjes met koffielikeur? Honing van de lokale imker? Een last minute verjaardagscadeautje voor je zoetbek van een tante? Check! Bij Helios is het moeilijk kiezen tussen al dat lekkers. Je zou bijna vergeten dat je hier evenwel terecht kan voor vers gemalen koffiebonen.De geschiedenis van Helios begon namelijk in 1925 als koffiebranderij met een ruim assortiment aan thee, cacao, chocolade en confiserie. Daar kwamen dan geleidelijk aan snoep, confituren, doopsuiker, koekjes en Italiaanse specialiteiten bij. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel maar bijna alle producten zijn van Belgische makelij - op de oorsprong van de koffie en thee na natuurlijk. Denk aan de chocolade van Starbrook, Weyn's honing, Joris snoepjes, Roodhooft mokatines, etc...

Juliette en Feliciano zijn al de vierde generatie ondertussen. Met plezier vullen ze voor jou een geschenkmandje met uiteraard als sterproduct de vers gebrande koffie, op ambachtelijke wijze gemaakt uiteraard! Lokaler kan je kopje koffie niet zijn! Dat Helios meer dan koffie is, dat dient hier geen enkel betoog..Statiestraat 13

2600 Berchem

Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18uHost

Host... What's in a name? Als je voorbij deze concept store wandelt, zuigt het huiselijke karakter je naar binnen. Het aanbod met duurzaam karakter bestaat uit een selectie decoratie en lifestyle items, aangevuld met een streepje groen voor in huis. Daarbij staat een deel van het meubilair te koop.


De fashionista die slow fashion verkiest boven het wegwerpkarakter van sommige modemastodonten vindt hier eveneens voldoende inspiratie voor haar kleerkast. De accessoires lenen zich dan weer perfect tot cadeau-ideetjes allerlei. Keuzestress? Slurp dan eerst even van een vers gezet kopje koffie of geniet van een vers stukje appeltaart. Hmm!

De twee Antwerpse zussen achter HOST, trachten die duurzame, groen draad op meerdere vlakken door te trekken. Producten moeten gemaakt worden met respect voor de medemens en hun omgeving. Ook recyclage is hier een onderdeel van. Door de creatieve medemens bovendien hier een platform aan te bieden, zetten ze de naam van de concept store nog meer kracht bij: van tijd tot tijd organiseren ze met partners workshop, lezingen en exposities.Statiestraat 56

2600 Berchem

Open van woensdag tot en met zaterdag van 10u tot 18u.
Tangerine sunshine

Wie heimwee heeft naar de hoogdagen van series als Miami Vice en Magnum, moet zeker eens binnen springen bij Tangerine Sunshine. Het idee achter de gelijknamige kledingcollectie van Katrien, de eigenares van de zaak, is simpel. Denk zonsondergang, een vette beach party, pompende muziek en een teletijdmachine die je even terug naar 80's zou brengen. Wat heb je aan?
De collectie omvat een aantal limited edition T-shirts en sweaters voor zowel mannen als vrouwen waar fun, minimalistisch en een dikke knipoog naar de jaren 80 centraal staan. Alle gezeefdrukte prints zijn bovendien met de hand getekend.


Tangerine Sunshine verwelkomt ook andere ontwerpers die een leuk verhaal te vertellen hebben en waar de lokale verankering ook niet mag ontbreken.

Zo verkopen ze ook de juwelen van het Antwerpse NimZu, super gedetailleerde keramiek van Shu & Mi en totebags van Jozien Kennes. Om de zoveel maanden verandert het aanbod wel eens. Hun Facebookpagina in de gaten houden is dus de boodschap!Statiestraat 122

2600 Berchem

Open dinsdag tot vrijdag van 12u tot 18u en Zaterdag van 11u tot 18u.
0 opmerkingen

Comentários


bottom of page