top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Beaune: de perfecte stopover onderweg naar Zuid-Frankrijk

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2022


beaunefrankrijk


De ideale remedie tegen reisvermoeidheid veroorzaakt door het kilometervreten op weg naar Zuid-Frankrijk, is een stopover inplannen op iets meer dan de helft van de route. Van een nood kan je evenwel een deugd maken. In het pittoreske Beaune kan je nog snel je kennis bijschaven over Bourgondische wijnen, heerlijke cremant degusteren, flaneren in fotogenieke straatjes en Franse culinaire pareltjes proeven voor een wel zeer zachte prijs. De reis is even belangrijk als de bestemming, zegt u? Beaune bevestig dit met brio. Adresjes om te slapen, eten en voor Frans vertier, vind je hier...


Waar slapen?


Er zijn logeeropties legio in Beaune maar La Maison des Courtines is zo'n adresje waar het bijna voelt als thuiskomen. Waar het aanschouwen van de uitnodigende façade en vervolgens indrukwekkende hal - zonder enige vorm van overdaad - al een indicatie zijn dat de kamer niet zal teleurstellen.

La Maison des Courtines combineert de charme van een statig 18de eeuws gebouw met het comfort dat je van een modern luxehotel mag verwachten. Het complex bestaat uit 8 appartementen die allemaal smaakvol zijn ingericht maar elk hun eigen stijl hebben. Grote gemeenschappelijke deler zijn het prachtig parket en de antieke details. Ook hebben alle kamers uiteraard airco, wifi, een eigen kookgelegenheid, een Nespresso-apparaat en een wasmachine. Voor een kleine meerprijs kan je een eenvoudig maar heerlijk continentaal ontbijt bestellen, inclusief de lekkerste baguette uit de regio en een heerlijk smeuïge croissant van een award winnende Franse bakker. Om van de zalig verse confituur nog niet te spreken.


Het hotel heeft geen eigen parking maar er is een parkeerplaats vlak voor de deur waar je zonder problemen betalend kan staan. In een mum van tijd ben je trouwens in het historisch centrum van de stad. Als je niet goed weet waar beginnen of raak je niet wijs uit het wijngaardenaanbod bijvoorbeeld dan helpen hosts Audrey en Clément je graag op weg. Op het tafeltje in de inkomhal liggen trouwens een resem interessante visitekaartjes van lokale restaurants tot activiteiten op maat.



la maison des courtines

la maison des courtines




Waar eten?


Aan toffe eetadresjes zeker geen gebrek maar als ik me zou moeten beperken tot het noemen van één favoriet dan is dat wel La Table du Square.

Zoals de naam doet vermoeden, bevindt het restaurant zich op een pleintje aan de rand van het historisch centrum en beschikt het in de zomer of bij mooi weer over een gezellig terras. Wat mij zo zeer aansprak bij La Table du Square was het feit dat ze met verse, seizoensgebonden, soms eenvoudige ingrediënten verfijnde smaakcombinaties uit de koksbuismouwen konden toveren. Een ongecompliceerd fine dining gevoel dus, maar zonder het dure prijskaartje dan. Zo wisten ze daar perfect een tomaat burrata bordje naar een hoger niveau te tillen, kregen we daar het malste stukje vlees uit de regio voorgeschoteld en gingen ze inventief aan de slag met Berberse geitenkaas om die subtiel maar geniaal in een dessert te verwerken met kersen en chocolade. Als je het mij vraagt, een winner.


Voor een avondmenu betaalden wij een meer dan schappelijke 35 euro met voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch brengt nog meer ademruimte voor de portefeuille, want dan betaal je voor een driegangenmenu 25 euro.



latabledusquarebeaune


Welke activiteiten?


Een absolute trekpleister in het centrum van de stad is zonder twijfel de Hospices de Beaune Hôtel-Dieu, een hospitium voor armen oorspronkelijk gebouwd in 1443 en perfect bewaard gebleven. Van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw hebben de zusters van de Hospices de Beaune continu vele zieken verzorgd en onthaald in de verschillende zalen van het gebouw. Het is maar pas in 1971 dat de geneeskundige activiteiten werden overgeheveld naar een modernere locatie. Een bezoekje aan dit prachtig staaltje architectuur uit de 15de eeuw kan je zonder twijfel koppelen aan een namiddagje doelloos ronddwalen in de pittoreske straatjes van Beaune.


hospicesbeaune

hospicesbeaune



beaunefrankrijk

Wie in Beaune vertoeft voor een nacht of twee en nog een gaatje over heeft in de agenda, moet zeker de omgeving gaan verkennen. De Bourgognestreek staat namelijk bekend om zijn niet te versmaden lekkere wijn. Ok, Frankrijk en wijn, het is zowat een binnenkopper maar wat deze regio zo uniek maakt, zijn de verschillende 'klimaten' zoals ze dat hier noemen. Het klimaat heeft hier niet alleen betrekking op het weer, maar ook op de grond. De klimaten zijn eigenlijk de 1247 wijngaarden die de regio rijk is. Ze gebruiken hier telkens dezelfde druivensoort, maar de smaak kan per zoveel honderden meters verschillen naargelang de ligging, de kwaliteit van de grond etc. Een rondleiding in zo'n wijnhuis inclusief de schilderachtige wijnstronken op de achtergrond is een extra voormiddag in Beaune meer dan waard. Liefhebbers die meer tijd hebben, kunnen ook een fiets huren en van wijngaard naar wijngaard trappen.






Nog een ander exportproduct uit Frankrijk waar iedereen dol op is; champagne. Wel champagne kan je hier zeker drinken, maar wie een waardig en goedkoop alternatief zoekt, kan hier naar hartelust nippen van een glaasje crémant. Of nog, een crémantfabriek bezoeken om zo een paar topflesjes mee naar huis te nemen. Na een uitgebreide rondleiding en tasting uiteraard. Dat je tenminste weet waar je het over hebt en wat je aan het drinken bent.


Als je Beaune na een etmaal of twee dan weer moet verlaten om je reis verder te zetten, zal je merken dat bij elke kilometer die je verder weg rijdt, je de plek steeds meer gaat missen. Gelukkig liggen er dan nog een paar flessen crémant en Bourgogne in de kofferbak die bij de volgende stop al gekraakt kunnen worden om nog eens nostalgisch terug te denken aan de ingetogen maar toch vooral charmante flair van Beaune. Cheers!



Slapen


La Maison des Courtines

40, Rue Eugène Spuller

21200 Beaune

contact@maisondescourtines.com

+33 (0)6 58 25 93 53


Eten


Table du Square

26, Bvd Maréchal Foch

21200 Beaune

+33 (0)3 80 24 03 32



Andere opties



Les Pôpiettes


Le Conty


Le Maufoux


Le Monge


Ecrit'Vin



Bakkers


Passion Millot


Fabien Berteau



Activiteiten


Hospices de Beaune Hôtel-Dieu

Rue de l'Hôtel Dieu

21200 Beaune

+33 (0)3 80 24 45 00


Château de Santenay (wijnhuis)

1, rue du Château

21590 Santenay

+33 (0)3 80 20 61 87


Cremant Veuve Ambal

Rue du Pré Neuf

21200 Montagny-lès-Beaune

+33 (0)3 80 25 90 81





bottom of page