top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

5 keer bijzonder overnachten op Kreta

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022



Twee weken Kreta. Het klinkt bijna als een schreeuwerige reispromotie die je in een felgekleurd, lelijk lettertype leidt naar een vreselijk all-in pakket. Tot ik zelf tussen twee lockdowns door op dit eiland belandde. Ik kreeg maar niet genoeg van de Minoïsche cultuur, de immer groene wijngaarden, de imposante kloven, de voedzame keuken, de rijkelijk vloeiende raki en vooral de oh zo vriendelijke mensen daar. In mijn hotelkamer genoot ik elke dag weer na. En jawel, ook het prachtige aanbod aan reisgidswaardige accommodaties kon mij enorm bekoren. Kalinikta.



We zetten voet aan Griekse wal in Iraklion. Een op het eerste zicht minder schilderachtige stad dan populaire trekpleisters Chania of Rethimnon maar in se een ideale uitvalsbasis om het Paleis van Knossos te verkennen en een aantal wijnhuizen te bezoeken. Kretenzische wijn moet namelijk niet onderdoen voor andere Zuid-Europese landen. De wijnmakers persen er een ruim scala aan zeer behaaglijke witte, rode en rosé wijnen. Tussen wijnproeverijen en het bewonderen van de Minotaurus door, verbleven we in het moderne Metropole Urban Hotel. Een modern ogend hotel, gelegen aan een bruisend plein waar zondagavond families samenkomen voor een uitgebreide maaltijd en de roddeltjes van de afgelopen week.





Het hotel is heel centraal gelegen met een aantal goedkope parkings in de buurt. Bij het eerste aanschouwen deed het hotel me denken aan een hypermodern flatgebouw. Dit strak en tijdloos hotel staat in fel contrast met de Grieks-orthodoxe Agios Minas kathedraal gelegen op het naburige Sint Catherine plein, opgericht aan het einde van de negentiende eeuw.


De kamers zijn net zoals de buitenkant zeer modern ingericht. De architecten zijn er duidelijk voor een 50 tinten beige-aanpak gegaan. An sich geen bijster origineel kleurenpalet maar wel een zeer welgekomen rust voor het oog na een dagje indrukken opdoen in Knossos. De combinatie met verschillende houtstructuren en hier en daar een kleurdetail zoals een mosgroene sofa of een wijnrode badkamermuur, maken het echter nimmer saai.


Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, hadden ze hier goed begrepen. Geen voorspelbaar ontbijtbuffet, maar wel een à la carte formule. Ofwel stel je je eigen ontbijt samen met een ruime keuze aan brood, beleg, zoetigheden - inclusief een aantal vegan opties - ofwel kies je voor een 'set' menu. Ook daar waren de mogelijkheden legio: van American pancakes met chocoladesaus en nootjes, over een Mexicaanse ontbijtschotel, via spek met eitjes naar waarschijnlijk ook een gezonde optie. Die schiet me even niet meer te binnen want 'they got me at pancakes' ;)


Dat het hotel centraal gelegen was, bewezen mijn poezelige voeten op het einde van de dag. Geen pijn! De meest interessante bezienswaardigheden zoals het fort van Koulés, de gezellige winkelstraatjes en het Archeologische Museum - bekend voor de befaamde Schijf van Phaistos - liggen namelijk op wandelafstand van het hotel.




Vervolgens ging de reis in een witte Hyundai I20 verder naar Rethimnon, een geanimeerde stad bekend om zijn wirwar van straatjes. Het is hier heerlijk verdwalen tussen de souvenirwinkeltjes en uitnodigende bars en restaurants. Wie dat wat te druk vindt, kan afzakken naar de vissersbootjes of het lange zandstrand. Ook een bezoekje aan de 16e-eeuwse citadel biedt wat culturele verademing.


Pal in het historische centrum maar in een iets minder druk steegje, vind je Cressa Suites. Deze moderne suites liggen op slechts 5 minuten lopen van het strand en zijn ingericht met luxueuze voorzieningen, waaronder exclusief beddengoed en heerlijke ruikende toiletartikelen, Nespressokoffie, eigen hot tubs (afhankelijk van kamertype) en inloop-hogedrukdouches. Dit historische Venetiaans-Ottomaanse herenhuis is omgebouwd tot een hotel dat de mystiek van het Ottomaanse tijdperk en de elegantie van de Venetianen weerspiegelt. Het ontbijt nuttig je bij de eerste zonnestralen op het gezellige dakterras. Zo begin je elke dag met heel veel plezier aan je Kretenzische avonturen.





Na een paar dagen heerlijk vertoeven in Rethimnon, ruilden we deze havenstad in voor weer een andere. Na een rit van 70 km op de verharde snelweg kwamen we aan in Chania. Deze stad ligt aan de noordwestelijke kust van Kreta en staat vooral bekend om zijn 14e-eeuwse Venetiaanse haven, smalle straatjes en restaurants vlak aan het water. Aan het begin van de haven vind je zelfs een vuurtoren uit de 16e eeuw met naast Venetiaanse, ook Egyptische en Ottomaanse invloeden.


bijzonderlongerenkreta

Fagotto Art Residences is een kleinschalig hotel dat kadert in een renovatieproject van een schare lokale architecten. Het was hun droom om een aantal verlaten herenhuizen uit de oude havenstad weer tot leven te brengen en ze om te toveren tot accommodaties in boetiekstijl. Ze wilden de authentieke elementen en het karakter behouden maar wél alle comfort en moderne faciliteiten aanbieden. Dit met één gemeenschappelijk doel: gasten zich thuis laten voelen. Nu is het volledig gerenoveerd en smaakvol ingericht met voorwerpen uit vervlogen tijden.



Het hotel ligt aan de Aggelou straat, een van de mooiste en meest pittoreske straten van de oude binnenstad van Chania. Het gebouw bestaat uit twee comfortabele tweepersoonskamers, die hoge ramen hebben met balkons, inclusief uitzicht op de gezellige straatjes van de stad. Op de bovenste verdieping vind je een ruim appartement geschikt voor 4 met één slaapkamer en een groot bloemrijk terras. De Fagotto kamers zijn comfortabel en hebben een traditionele stijl met moderne, elegante accenten.


Het hotel ligt in de Topanas wijk en biedt gemakkelijk toegang tot de vele winkels, cafés en restaurants aan de sfeervolle Venetiaanse boulevard en de oude binnenstad. Het zandstrand van Nea Chora bevindt zich op slechts 10 minuten loopafstand. Er is bovendien gratis openbare parkeergelegenheid in de buurt van het hotel. En voor de liefhebbers is er op de begane grond de Fagotto Jazz bar, de eerste klassieke jazzbar van Griekenland.




Er zijn zo van die plekken waar je eigenlijk liefst nooit wilt weggaan. En dat gevoel had ik ook bij Cabanon Concrete Retreat. Concrete en Retreat, het lijken enigszins tegenstrijdige woorden, maar dat zijn zet niet.



Vroeg in de ochtend verlaten we het schilderachtige Chania richting Dermitziana, een piepklein dorpje in West-Kreta. Ons huisje ligt zodanig goed verstopt tussen de olijfbomen dat we even moeten zoeken naar de weg.

Cabanon is het architecturaal geesteskind van Antonis, een Griekse kunstenaar en Sofia, een Zweedse kunstcurator. Het idee hier is om het mediterrane leven in al zijn eenvoud te ervaren. Het ene moment de batterijen opladen, het ander dan weer Kreta vanuit een ander perspectief ontdekken. Afgelegen maar dicht genoeg bij roze stranden, prachtige kloven, archeologische sites, wereldberoemde wijnhuizen en zo veel meer.


De Franse architect en kunstenaar Le Corbusier bouwde zijn beroemde huis Le Cabanon als cadeau voor zijn vrouw Yvonne. Het kwam tot stand na ontelbare uren onderzoek, want Le Corbusier had het concept van de Modulor bedacht, een antropometrische schaal gebaseerd op het menselijk lichaam. Een soort van wiskundige benadering van de menselijke maat waarmee gebouwen afgestemd worden op de maten van een mens.


Met een knipoog naar Le Corbusier's Le Cabanon creëerden Antonis en Sofia deze minimalistische doch elegante safehaven. "Time you enjoy wasting, is not wasted time", prijkt op de website. Ik kan hen geen ongelijk geven.


Het land waar de twee Cabanon cabines staan behoort al eeuwenlang aan de familie van Antonis toe. Misschien zie je vanuit de hangmat Manolis, de vader van Antonis, die per tractor de olijfbomen controleert. Of misschien dwaalt je blik wel af naar het uitzicht op zee met het zandstrand Nopigia of het rotsstrand Choni, twee rustige en nog niet geëxploiteerde bestemmingen.


Kreta heeft ook een paar wereldberoemde "paradijselijke stranden" die vanuit de Cabanons op een overbrugbare afstand liggen. Het strand van Elafonisi - op zo'n 40 minuten van Cabanon -, een exotisch en door de natuur beschermd gebied, is een schiereiland dat aan de top bijna een klein eiland vormt. Het witte zand kleurt roze door miljoenen geplette schelpen. Een gouden tip: kom hier vroeg in de ochtend voor de dagjestoeristen de boel overnemen.


Het strand van Falassarna bestaat eigenlijk uit meerdere stranden, waarvan het langste meer dan 1 km en 150 m breed is. Falassarna heeft de beste zonsondergang, met de zon die recht in het water ondergaat. Hemels.


"Time you enjoy wasting, is not wasted time"


Voor onze laatste paar dagen in Kreta zochten we een plek waar we enerzijds de weide natuur in konden trekken om bijvoorbeeld te gaan hiken en anderzijds volledig tot rust konden komen voor we weer de dagelijkse beslommeringen moesten trotseren. Na een tijdje te hebben verpoosd in het westen van Kreta zochten we ons vakantieheil in een centraler gedeelte van het eiland.


Eleonas Country Village ligt op een steenworp van Zaros, in de schaduw van de mythische berg Psiloritis, de hoogste berg van Kreta waar volgens de Griekse mythologie god Zeus werd grootgebracht.


hotelskreta

De ideale uitvalsbasis voor meerdaagse wandelingen en al je hikingdoelen, voor beginners en pro's. Wij hadden de eerste dag onze zinnen gezet op de Rouvas hike. Een trektocht die je meeneemt naar de het ecosysteem van de Rouvas kloof. Onderweg kom je rijke flora en fauna, ravijnen en opmerkelijke geologische formaties en kliffen tegen. Van een ongelooflijke schoonheid.


Eenmaal weer in het resort, kwamen we helemaal tot rust. We lieten onze stramme spieren eerst wat loskomen in het zwembad met uitzicht op de bergen om ons dan heerlijk even terug te trekken in onze prachtige bungalow. Het complex bestaat uit individuele stenen huisjes gebouwd door lokale ambachtslieden, de ene al wat luxueuzer dan het andere. Alle huisjes hebben een privéterras en een balkon waar het heerlijk vertoeven en genieten is van het omringende landschap.





Aan de avonddis aanschuiven is hier werkelijk ook een genot voor alle zintuigen. Van de prachtige setting waar je het diner kan nuttigen, tot de rustgevende natuurgeluiden, naar de intense smaken van de gerechten die op tafel komen. Mijn aandacht ging vooral ook naar de bitterzoete smaak van de olijfolie waar ik het welriekende, verse brood in dipte. Eleonas Country Village produceert namelijk zijn eigen olie, getuige hiervan overigens de vele olijfbomen die de weelderige helling bedekken. Op het pad naar je huisje word je hier trouwens aangenaam verrast door zintuig prikkelende aromatische kruiden, planten en kleurrijke bloemen. Net genoeg om heerlijk in slaap te vallen.


bijzonderlogerenkreta

Al mijn overnachtingsdesiderata werden volledig ingelost in Kreta. Elke avond gelukzalig in Morpheus' armen gaan liggen. En Hypnos zag dat het goed was.



 

Voor actuele prijzen en informatie, check de volgende websites:


bottom of page