Search
  • missmangotravels

De reislust is er weer: staycation of de grens over?

Van welke landen kunnen we weer dromen?


Hoe tropischer onze zoom call achtergronden, des te groter onze reislust wordt. Met het versoepelen van de maatregelen, beginnen we ook stilaan weer te dromen van vakantie. Hoe zien onze vakantieplannen eruit na de lockdown? Staycation troef of toch de grens over? Dit zijn de mogelijke scenario's...


Volgens een recente enquête van Tripadvisor zijn er meer reizigers die hun reis omboeken (61%) naar een later tijdstip dan dat ze het annuleren (17%). Ook voelt 89% zich op zijn gemak om internationaal te reizen binnen de 6 maanden na de crisis, 48% wil al binnen de 3 maanden reizen.  Volgens dezelfde enquête zullen meer mensen een roadtrip of strandvakantie ondernemen als hun volgende reis. 43% wil weer reizen om te ontspannen, 38% om herinneringen te maken met familie en vrienden en 33% om te ontsnappen aan de dagelijkse routine. De zin om te reizen is dus nog altijd daar.



De voorzichtige aanpak - vakantie in eigen land


Marc Van Ranst liet het al een paar keer vallen: Staycation en vakantie in eigen land. Ik geef toe, tijdens de lockdown liet ik me al verrassen door ongekende pareltjes in mijn eigen buurt, dus het dient geen betoog dat er in ons Belgenlandje nog veel meer te ontdekken valt. België heeft ook een aantal prachtige wandelroutes in petto en met een beetje research kom je nieuwe reisbestemmingen tegen, ver weg van the usual suspects aan zee en in de Ardennen. Een weekendje Mechelen, een trektocht in de Leiestreek of de hidden gems van Wallonië spotten. Of waarom geen kamper huren om onbekende pareltjes in België te ontdekken?


De afgelopen weken zag Belvilla in België de boekingen voor de zomermaanden met ruim 20% stijgen. ‘Eerst was er een stagnatie, alsof de Belgen even wilden wachten en kijken wat de nieuwe maatregelen gingen zijn, maar nu gaan ze er weer volop voor en boeken veel in eigen land. Het gaat dan vooral om boekingen van familiehuizen, maar ook koppels kiezen nu voor een vakantiewoning. De 3 meest favoriete regio’s bij Belgen die bij Belvilla in eigen land boeken zijn Luxemburg, Luik en Namen’ aldus Hanita van der Meer, PR verantwoordelijke bij Belvilla.



Wie op zoek is naar gezellig, duurzaam en dichtbij, kan misschien een huisje boeken bij één van de 25 LOGIS HOTELS in België. Met hun #Logisloveslocal programma onderscheiden ze zich op verschillende vlakken. De ideale manier om België te ontdekken op plaatsen waar je kunt wandelen, fietsen en genieten van een heerlijke keuken.




Gluren bij de buren


Een dagje shoppen in Breda, het lijkt wel iets uit vervlogen tijden. Hopelijk mogen we snel de grens over om die gezelligheid van onze Noorderburen weer te mogen voelen! De kans is groot dat we een reisbubbel gaan vormen met bijvoorbeeld Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland.


Een weekendje Amsterdam of Scheveningen kan misschien wel drukker uitvallen dan gedacht. Gelukkig kent Nederland ook wat minder bekende regio's. Leiden ziet zichzelf als het perfecte alternatief met een uitgebreide grachtengordel, een waaier aan musea maar dan zonder wachtrijen en gezellige steegjes waar je rustig kan flaneren.


Voor wie geen kilometers wilt vreten deze zomer, biedt Brabant net over de grens heel wat mooie wandelingen aan. Dichtbij en actief. Helemaal corona proof dus...





Mag het iets verder? Wat doet de rest van Europa?


In de eerste fasen van de heropening van de grenzen zullen de beperkingen van land tot land verschillen. Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland behoren tot de laatste landen die aankondigen dat ze beginnen met het versoepelen van de grensbeperkingen, met 15 juni als datum waarop de landen geacht worden te beginnen met het toelaten van internationale toeristen.


Nu dat Brussels Airlines onlangs aankondigde vanaf 15 juni weer een aantal bestemmingen in te zetten, begint een vakantie buiten de landsgrenzen weer tot de mogelijkheden bezorgen. Even afwachten dus wat de overheid binnenkort zal zeggen.


Frankrijk


De Franse regering heeft laten weten dat als de situatie niet verergert, de grenzen per 16 juni 2020 mogelijk open gaan voor vakantiegangers uit andere Schengenlanden, zoals België en Nederland. Ah oui!


Duitsland


Duitsland bouwt de lockdownmaatregelen stap voor stap af. Zij hopen vanaf 15 juni de grenzen weer te kunnen openstellen en het negatief reisadvies voor 31 landen op te heffen, waaronder dus ook België.


Italië


Italië zal de internationale reisbeperkingen vanaf 3 juni versoepelen door de grenzen open te stellen voor EU-burgers zonder quarantaine. Omdat de lockdown versoepeld is, zijn sommige cafés en restaurants geopend met zitplaatsen in de open lucht. De stranden zullen naar verwachting volgen onder nieuwe richtlijnen, met inbegrip van toegewezen ligstoelen en paraplu's voor bezoekers die op vijf meter afstand worden geplaatst. Bezoekers zijn verplicht om gezichtsmaskers te dragen als ze niet bij hun parasol zijn en groepen mogen niet samenkomen op het zand of in de zee.


Oostenrijk


Oostenrijk bereidt zich voor op een graduele, veilige en gecontroleerde versoepeling van de maatregelen. Horeca en musea kunnen vanaf 15 mei, accommodaties en vrijetijdsinrichtingen vanaf 29 mei terug heropenen. De volgende stap is het openen van de grenzen naar de buurlanden die vergelijkbare positieve resultaten boeken. Reeds aangekondigd is de opening van de grens met Duitsland op 15 juni.


Malta


In Malta, waar de economie voor een groot deel afhangt van toerisme, zijn ze begonnen met een actieplan om het weer op te starten. Zo willen ze inzetten op kwalitatieve trips, waarbij de toeristen verspreid worden en aangezet worden om het eiland te voet of met de fiets te ontdekken of te genieten van het groene en eco-friendly zustereiland Gozo.


Griekenland


Griekenland is erin geslaagd het aantal besmettingen laag te houden en overweegt maatregelen te nemen om de grenzen veilig te heropenen voor toeristen op 1 juli. Attracties zoals de Akropolis die op 18 mei voor bezoekers werd geopend met arbeiders in gelaatsmaskers en plastic schilden, toen de regering begon met het versoepelen van de lockdown-beperkingen. De stranden zijn op 4 mei opnieuw geopend voor de lokale bevolking, volgens de nieuwe regels die bepalen dat de ligstoelen 1,5 meter uit elkaar moeten staan en dat niet meer dan 40 personen per 1000 vierkante meter ruimte zijn toegestaan. De strandbars blijven gesloten, maar de restaurants en tavernas gaan volgende maand open met zitplaatsen in de open lucht.



Portugal


Hotels in regio's als de Algarve hopen in juni en juli open te gaan, maar de grenzen van het land blijven voorlopig gesloten voor internationale toeristen. De Portugese toeristische dienst werkt echter achter de schermen samen met de nationale gezondheidsdienst om toeristische bedrijven weer te helpen bezoekers te verwelkomen met de nieuwe "Clean & Safe" campagne; een certificaat dat wordt uitgereikt aan diegenen die voldoen aan verhoogde door de overheid gecontroleerde hygiënenormen. Een woordvoerder van de Raad voor Toerisme heeft aan Lonely Planet bevestigd dat vanaf 14 mei 3856 bedrijven zich hebben aangemeld voor de postzegel.


Het land ging het tweede deel van zijn drie stappenplan in op 18 mei. Ze zijn geleidelijk aan de lockdown aan het versoepelen met restaurants, cafés, patisserieën, terrassen, promenades en winkels tot 400 vierkante meter die nu weer open zijn voor het publiek.


Spanje


Spanje wil zijn grenzen openen als de lockdown eind juni of begin juli afloopt, zonder dat er een quarantaine nodig is. Nu mogen overzeese reizigers Spanje bezoeken onder verplichte quarantaine van twee weken, waar ze alleen naar buiten mogen voor boodschappen, medische benodigdheden, bezoeken aan gezondheidscentra en andere benodigdheden.


Fase één van de lockdownbeperkingen begon in sommige delen van Spanje op 4 mei, met bars, restaurants en kleine winkels die met een beperkte capaciteit werken. Hotels mogen wel kamers openen voor gasten, maar geen gemeenschappelijke ruimtes en musea kunnen met een derde van de capaciteit opengaan. De stranden zullen naar verwachting eind juni opengaan, waarbij sommige regionale overheden overwegen om tijdslots toe te wijzen aan bezoekers om overbevolking te voorkomen.


Ijsland


De uitvoerige testmaatregelen in IJsland hebben hun vruchten afgeworpen. De besmettingsgraad bleef hier algemeen laag. Daarom heeft de eerste minister Katrin Jakobsdottir gezegd dat het land bezoekers tegen 15 juni weer zal ontvangen. De overheid werkt samen met het Nationale Universitaire Ziekenhuis om een systeem te bedenken dat reizigers in staat stelt om de 14-daagse quarantaineperiode veilig over te slaan wanneer ze in het land aankomen.

Reizigers zullen waarschijnlijk de officiële opsporingsapplicatie moeten downloaden en gebruiken die al door 40% van de IJslandse bevolking wordt gebruikt.



Buiten Europa


Indonesië


De Indonesische regering is van plan om vanaf oktober overzeese toeristen te verwelkomen, maar alleen in delen van het land waar de uitbraak van het coronavirus met succes is gehandhaafd, zoals Bali, de Riau-provincie en Yogyakarta.




Thailand


De toeristische dienst van Thailand zit niet stil en wil het vertrouwen winnen van internationale en binnenlandse toeristen om na de corona crisis opnieuw voor Thailand te kiezen als reisbestemming. Daarom introduceert ze samen met partners uit de publieke en private sector een veiligheids- en gezondheidscertificaat voor toeristische instellingen. Op die manier zullen toekomstige vakantiegangers op beide oren kunnen slapen wanneer ze op hotel of restaurant gaan. 


Momenteel wordt er hard gesleuteld aan de details van het certificaat. Onder andere het Ministerie van Volksgezondheid en het Ministerie van Toerisme en Sport zitten mee aan tafel. Meer specifiek draait het certificaat rond vijf sleuteldomeinen. Zo moeten toeristische instellingen zich strikt houden aan de coronamaatregelen en moet de veiligheid van attracties worden gegarandeerd, met behoud van de lokale cultuur. Daarnaast moet hygiëne uitermate gewaarborgd worden, ook wat betreft (openbaar) vervoer en moet er 100 % gebouwd kunnen worden op het vertrouwen van het personeel van de toeristische instellingen. 


Japan


Nu het toerisme naar Japan door de coronacrisis en het verplaatsen van de Olympische Spelen volledig is stilgevallen, wil het land opnieuw toeristen lokken. Er ligt nu een plan in de pipeline om de helft van de vakantie te betalen van toeristen die voor Japan kiezen als bestemming.

Het plan, dat voorlopig wel nog niet is goedgekeurd, werd tijdens een persconferentie uit de doeken gedaan, aldus The Japan Times.


De Caraïben


Voor een uitgebreide lijst, check het overzichtje van Lonely Planet.


De rest van de wereld


Voor nog meer landen en actuele updates volg ik graag de berichtgeving van Lonely Planet.



Bye all-in hotel, hallo charmewoning


Nog voor covid-19 was er al een beweging die zich afzette tegen het vreselijke massatoerisme. Dit zal na de lockdown alleen nog maar toenemen. De anders populaire all-in vakanties zullen nu nog sneller vervangen worden door rustige charmewoningen en authentieke slaapplekjes. Zal dit ook het einde inluiden van het buffet?


Ook het vliegtuig zal wat aan populariteit moeten inboeten. Een autovakantie naar bijvoorbeeld Zuid-Tirol waar de natuur weids genoeg is om een charmante berghut te boeken en op veilige afstand van elkaar te gaan hiken, zal naast de vakantie in eigen land een graag gezien alternatief zijn.

Zo veelzijdig als het Zuid-Tiroolse landschap zijn ook de Zuid-Tiroolse boerderijen. Of ze nu hoog in de bergen, op zonnige hoogvlaktes of in de brede dalen liggen, steeds staan ze garant voor een ontspannen vakantie. Voor elk wat wils en dat in elk jaargetijde!



Roter Hahn bijvoorbeeld verzamelde maar liefst 1600 vakantieboerderijen van verschillende groottes en prijscategorieën. De toeristische dienst van Zuid-Tirol liet overigens weten dat ze extra maatregelen zullen implementeren, o.a. op vlak van hygiëne en social distance in hotels, restaurants, bars, chalets, het openbaar vervoer, kabelbanen en winkels. Wij moeten voorlopig nog even wachten met reizen, maar eens het weer toegelaten is, zal Zuid-Tirol eruit springen als super veilige bestemming.



Of het vakantie in eigen land wordt of een uitje over de grenzen, dat is nog een beetje koffiedik kijken. De actualiteit rond dit heet hangijzer verandert dag op dag. Misschien wordt het wel een vermakelijk tweespel van beide? De lokale economie steunen met een aantal verrassende staycations om daarna weg te dromen van die ene verre reis. Droom nu, reis later...



Klopt de informatie in mijn post niet (meer)? Laat het mij weten: contact@gateseventeen.com