top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermissmangotravels

Parijs zonder plan: balanceren tussen de toerist uithangen en leven als een local. C'est magnifique!

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Parijs, de stad van de liefde. Waar architecturale hoogstandjes en culinaire hoogmissen moeiteloos worden afgewisseld met creatieve modeshows en verleidelijke winkels en galerijen. Een stad die je meerdere malen in je leven moet bezoeken om alle must-sees van je lijstje af te vinken. En ook al heb je dan de Mona Lisa, de Eiffeltoren, de Champs-Elysées, Montmartre, enzovoort met je eigen ogen kunnen aanschouwen, dan nog lonkt de stad elke keer weer. Wie al een paar keer in Parijs is geweest, rest dus nog een laatste uitdaging: Parijs verkennen zonder vooropgesteld plan. Is dat een oui of een non? Met deze tips lukt het vast wel!



Op een zonnige zaterdag in september vertrok ik namelijk zelf naar Parijs. Jawel, zonder plan. Wel met de voorkennis van er al geweest te zijn uiteraard. Maar met het idee: niets moet en alles mag.


1) Trek niet zonder plan naar Parijs als het je eerste keer is. Uiteraard wil je dan alle belangrijke musea, gebouwen, parken en pleinen gezien hebben. En dat is logisch. Ga met de instelling dat het echt niet uitmaakt!


2) Een stad zonder plan verkennen is gevoelsmatig net iets makkelijker als je er maar een paar uur rijden of een niet zo lange treinrit van verwijderd bent. In België en Nederland is de Thalys bijvoorbeeld een goede optie. Ik vertrok zelf vanuit Antwerpen. Nog geen twee uur later stond ik al op het Gare du Nord perron...


3) Ik moet me al direct een beetje tegenspreken in punt drie, maar een beetje plannen is wel nodig, namelijk: je treinticket kopen en je hotel boeken. Ik zou niet willen dat dat "Parijs zonder plan weekendje" een financiële aderlating wordt voor jullie! Hotels en treintickets kunnen last minute wel eens wat kosten.


4) Dat brengt me dan bij de volgende tip: je moet geen hotel kiezen vlakbij een historisch monument of een heel bekende buurt. Zo leer je pas echt een stad kennen! Vaak is dit ook een prijsdrukker.


5) Waar je ook beslist te overnachten, check op voorhand of er een metrohalte in de buurt is die aansluiting heeft met interessante lijnen. In plaats van telkens een enkeltje te betalen of een kaart voor 2 à 3 dagen te nemen, kan je ook kiezen voor een tienrittenkaart.



6) Kies één locatie waar je al geweest bent en waar je het fijn vertoeven vond. Dan loop je dus sowieso langs een plek waar je graag komt. Die ga je nu ook met andere, misschien wel betere ogen bekijken. Dan kan je deze keer daar wat langer rondkuieren, gerichter shoppen, een café noisette meer drinken...


7) Moet je op voorhand iets reserveren voor te eten? Dat vond ik wel een dilemma. De mogelijkheden op vlak eten en drinken zijn legio in Parijs. Die eerder vernoemde culinaire pareltjes zijn hier talrijk, maar de tourist traps en de slechte bistro's jammer genoeg ook. De ideale gulden middenweg zou kunnen zijn: doe de lunch op goed geluk, maar reserveer een dag op voorhand wel iets voor het avondeten. Je zou zelfs je namiddagwandeling kunnen laten afhangen van de locatie van het restaurant.


8) Ga eens naar boven, neem eens een lift. Ga naar de top floor van je hotel of een shopping mall, voor je het weet sta je op een dak te kijken naar het beste van wat Parijs van bovenaf te bieden heeft. Neem nu bijvoorbeeld het dakterras van Galeries Lafayette. Een deel is afgezet voor hongerige zielen maar de andere kant is gewoon open voor bezoekers. En het is gewoon hélémaal gratis!


9) De parken en pleinen geven Parijs vaak die onbeschrijflijke charme. Er zijn de usual suspects zoals de Jardin de Luxembourg en Le Jardin des Tuileries maar bijna achter elke straathoek of steegje schuilt wel een pleintje waar het aangenaam vertoeven is, of vraagt een onbemind parkje om jouw aandacht. Probeer dus in de kluwen van Parijse straatjes ook eens een bordje te volgen waar de naam op prijkt van een onbekend park of plein.


10) Mijn laatste tip vraagt toch enige vorm van discipline. Als het allemaal niet zo veel uitmaakt, is de verleiding groot om uren te talmen in de hotelkamer. Tergend traag die croissants naar binnen werken, werkt echter contraproductief. Het is net omdat je op voorhand niet zo goed weet waar je naartoe gaat dat je op tijd moet opstaan om te beslissen wat je wilt doen en te bekijken hoe je daar geraakt. Difficile? Geloof mij, als je op het einde van de dag van je glaasje Chardonnay zit te nippen en terugkijkt op die fantastische, spontaan gevulde dag, zal je me eeuwig dankbaar zijn!


Nog twijfels over een weekendje Parijs let it go stijl? Hieronder ter inspiratie het ongekunstelde parcours dat ik aflegde inclusief de vermakelijke plekjes die ik tegenkwam.


Dag 1 - Opéra - 10de arrondissement


Voor uiteraard die befaamde koepel en te neuzen tussen de eigen huiscollectie sjaals en accessoires die de omweg zeker waard is. Vervolgens neem je de lift naar de rooftop (gratis) voor een prachtig zicht over Parijs.




Een lunchplekje dat volgens mij bij een hotel hoort maar waar je gewoon vrij kan komen eten en drinken, met deels zicht op de achterkant van de Galeries Lafayettes. Zeer smakelijke tapasschotel op het menu.




Ik liep hier binnen uit pure nieuwsgierigheid en stootte op een authentieke winkelgalerij met antiquairs, boekenwinkeltjes, souvenirshops en koffiebars. Let vooral op die prachtige architectuur!




Ongedwongen bar in het tiende arrondissement, vlakbij een fotogenieke booggewelf en met een groot terras als de zon schijnt! Kijk ook eens naar het plafond waar een prachtige muurschildering van bloemen voor een sterk visueel statement zorgt.



Word je spontaan blij bij het aanhoren van kurkuma, komijn, kaneel, kardemom en dan vooral 'naan'? Baranaan neemt je mee op reis naar India! Letterlijk: deze street food bar met sharing is caring concept beoogde met de inrichting van de zaak een treinrit na te bootsen doorheen het land van de curry, inclusief bagagedragers en flitsende 'kijk uit het raam' beelden.




Dag 2 - Le Marais


Pittoresk startpunt voor je wandeling door Le Marais. Het oudste plein in Parijs heette voorheen Place Royale en die meer dan 'royale' uitstraling merk je meteen. Prachtige symmetrische architectuur en kunstig getrimde bomen.



Meert is eigenlijk een speciaalzaak van Rijselse oorsprong. Het dient geen betoog dat een grootstad als Parijs ook een aantal verkooppunten heeft. Naast een resem aan chocoladebonbons en ander lekker zoets staat deze lekkernijenwalhalla vooral bekend om zijn platte wafeltjes gevuld met vanille uit Madagaskar. Een aanrader!




Een gezellige bistro waar typische Franse gerechten de revue passeren. Van een verse dagschotel tot een simpele baguette met kaas of ham.



Internationaal georiënteerde overdekte markt met streetfoodkraampjes. Het is hier heerlijk vertoeven op een zondagnamiddag, tussen de locals uiteraard!




Het leukste accessoirewinkeltje in heel Parijs met betaalbare, fijne juweeltjes. De kettingen kosten hier bijna allemaal 20 euro per stuk! Hebben!

https://goo.gl/maps/nMHQesFXsSe9chin8 (niet terug te vinden op Google Maps bij naam maar het is wel degelijk huisnummer 115!)




Kleinschalig boetiekje met toffe truien, originele jurken en vooral: betaalbare prijzen.



Een verborgen pareltje in Le Marais. In de zomer komt het park met moestuintje helemaal tot zijn recht! Een oase van rust in een drukke stad. En waar mijn hart ook nog sneller van gaat slaan: in de week wordt dit tuintje ook gebruikt voor educatieve workshops voor kinderen.




Voor wie vanuit Le Marais even langs het water wilt lopen en zin heeft in een ijsje, is dit the place to be! Een ijsje aan de Seine voor als je het 'toerist zijn' even mist ;-). Bij goed weer: loop de trapjes aan de brug naar beneden en eet je ijsje aan het water op! Favoriete smaak was voor mij de praliné met pijnboompitten.






Authentieke brasseriekeuken waar men het koken met lokale producten hoog in het vaandel draagt. Ze omschrijven het zelf als bistronomie..

Tip: vraag bij reservatie het enige tafeltje aan het raam!





Dag 3 - Saint-Gemain des Prés - Montmartre - Bercy



De kerk Saint-Germain-des-Prés geeft haar naam aan de hele wijk. Deze staat bekend om zijn uitgebreid aanbod aan kunstgalerijen en wereldbefaamde bistro's zoals Lipp en Les Deux Magots. Dit pleintje achter de kerk is het perfecte plekje om even uit te rusten.




Een kopje koffie in Le Pré aux Clercs? Klasse verzekerd! Vroeger stond deze locatie nog bekend om zijn dodelijke liefdesduellen (wat men al niet deed om vrouwenharten te veroveren hé), nu komt men hier voor het retro aandoend interieur en de gezellige jazzy atmosfeer.




Montmartre ligt uiteraard niet op loopafstand van Saint-Germain-des-Prés, maar als je Parijs zonder plan bezoekt, weet je natuurlijk niet waar je gaat eindigen ;-)



De kans is groot dat je hier op een toerist stoot uiteraard. Het is misschien een idee om met de metro af te stappen aan Château Rouge. Dit geeft je de kans om langs een ander stuk van het park naar boven te wandelen waar de occasionele local wel eens komt picknicken of een goed boek lezen.






Even ontsnappen aan de drukte van Montmartre? Dat kan perfect. Loop via La Passe-Muraille en de Buste de Dalida naar een rustiger stuk in deze wijk. Via een aantal fotogenieke trappen loop je aan de metrohalte Lamarck-Culaincourt naar L'Escalier. Een ongedwongen brasserie waar geen toerist te spotten valt. Het dagmenu is hier meer dan schappelijk geprijsd, maar ook een simpele salade werk je hier makkelijk naar binnen.







Omgeving hotel - 12de arrondissement


Het twaalfde arrondissement in Parijs is zeker geen bekende buurt bij toeristen. 's Avonds is het er rustig vertoeven en in het weekend duikt er wel eens een brocante of groenten- en fruitmarkt op.



Ik zal niet zeggen dat het Parc de Bercy de volledige omweg waard is, maar moest je intenties hebben om in het twaalfde arrondissement te verblijven en zin hebben om een goed boek te lezen in een parkje te midden van de locals, dan is deze plek zeker een aanrader. Geen toerist te bespeuren, fotogenieke gaanderijen, subtiele hints naar een verleden als wijnopslagplaats en vlak in de buurt van een kleinschalig winkelcentrum waar je nog een laatste souvenirtje kan scoren voor het thuisfront en waar honderden kleurrijke ballonnen smeken om een Instagramkiekje.



Het is na het shoppen en sightseeing fijn om dicht bij je hotel nog een laatste cocktail te drinken voor je gaat slapen. Le Petit Cosy bevindt zich vlakbij de metrohalte Picpus en is een ideale uitvalsbasis om Parijs zonder plan te verkennen. Het kleinschalige hotel is gelinkt aan een meer dan deftige brasserie op de benedenverdieping waar je gezellig kan tafelen, perfect een happy hour kan meepikken en een laatste croissant kan binnen werken voor de Uber je weer naar Gare du Nord brengt. Zo sloot ik ook mijn ongeplande weekendje Parijs af, hoewel ik deze keer de croissant liet voor wat hij was en eerder koos voor een laatste glaasje champagne. Santé!





bottom of page